|

Satın Almama Günü

Kanadalı grafik sanatçısı Ted Dave tarafından 1992 yılında gündeme getirilen 'Satın Almama Günü' (SAG) geçtiğimiz yıl 55 ülkede kutlandı. SAG kapsamında bu yıl Türkiye'de de etkinlikler düzenlenecek.

Yeni Şafak
01:00 - 26/11/2002 Salı
Güncelleme: 11:49 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
Kanadalı grafik sanatçısı Ted Dave tarafından 1992 yılında gündeme getirilen '' (SAG) geçtiğimiz yıl 55 ülkede kutlandı. SAG kapsamında bu yıl Türkiye'de de etkinlikler düzenlenecek.----------------------- spot -------------------------

'' (SAG) her geçen gün daha da kontrol edilemez hale dönüşen tüketim çılgınlığına karşı yaklaşık 10 yıldır kutlanıyor. İlk kez 1992 yılında Kanadalı sanatçı Ted Dave tarafından gerçekleştirilen SAG etkinlikleri 2001 yılında 55 ülkeye yayıldı. SAG, bu yıl ilk kez Türkiye'de de kutlanacak. Her yıl Kasım ayının son Cuma günü olarak kutlanan '', bu yıl önceki yıllara göre daha fazla ülkede ve daha geniş etkinliklerle kutlanması bekleniyor. ''nün amacı ise insanları sadece bir gün alışverişten uzaklaştırmak değil, özellikle medya aracılığıyla topluma yerleşen tüketim kültürüne karşı bir set oluşturmak.

Hiçbir şey satın alınmıyor

''nün en büyük eylemi ise 24 saat boyunca hiçbir şey satın almamak şeklinde gerçekleşiyor. Ayrıca bu günün kutlandığı ülkelerde birbirinden ilginç yöntemler de uygulanıyor. Bugünü ilk kez ortaya atan Ted Dave ise, özellikle her Kasım ayının son Perşembe günü ABD ve Kanada'da 'Şükran Günü' olarak kutlandığını belirterek, bu iki ülkenin bugün tam bir tüketim çılgınlığına sahne olduğunu, bunun ardından Noel ve Yılbaşı günleri ile tüketim çılgınlığının insanların ruhlarına kadar işlediğini ifade ediyor. Ted Dave, insanları biraz olsun kendilerine getirmek ve tüketim çılgınlığından kurtarabilmek için bu kampanyayı planlamış.

SAG'ın Türkiye'de kutlanması için öncülük yapan Müstakil Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. Bülent Deniz, kutlamalardaki amacın insanları daha bilinçli yaşamaya yönlendirmek olduğunu kaydetti. Sadece bir güne ait satın almama eyleminin bir anlamı olmayacağını belirten Deniz "Bugün günlük yaşantımızda bir şeyler satın almaya zorunlu olmadığımızı hatırlamamıza yarayacak" dedi.

  • RECEP YETER İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce