|

''Scher Dich Zum Teufel Der Spiegel''

Alman Der Spiegel dergisinde ''Cehenneme kadar yolun var'' başlığıyla yayınlanan habere ülkedeki Türklerden tepki yağıyor. Türkler, Twitter''da ''Cehenneme kadar yolun var, Der Spiegel'' etiketiyle dergiyi protesto ediyor

Köln
00:00 - 19/05/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:19 - 18/05/2014 Pazar
Yeni Şafak
''Scher Dich Zum Teufel Der Spiegel''
''Scher Dich Zum Teufel Der Spiegel''

Alman dergisi Der Spiegel''in internet sitesinde yayınlanan, ''Cehenneme kadar yolun var, Erdoğan'' başlıklı habere, ülkede yaşayan Türkler büyük tepki gösterdi. Hasnain Kazim imzalı habere Almanya''da yaşayan Türkler, Twitter''da açtıkları #ScherDichZumTeufelDerSpiegel (Cehenneme kadar yolun var, Der Spiegel) Hashtag''ı ile tepkilerini gösterdiler. Der Spiegel bunun üzerine gelen tepkilere cevap niteliğinde #ScherDichZumTeufelDerSpiegel başlığı ile, ikinci bir haber yayınlandı. Dergi bununla da yetinmeyerek web sayfasında haberin Türkçe çevirisine yer verdi. Derginin muhabiri Hassanain Kazim ise kendisini savunarak, Erdoğan''ı felaketi hafife almakla suçlamıştı. Derginin Almanya''da yaşayan Türklerin devam eden tepkileri üzerine yeni bir açıklama yapıp yapmayacağı da merak ediliyor.

SUÇU MADENCİLERE ATTI

Dergi, Soma''daki maden faciasıyla ilgili haberde olayın kaza değil cinayet olduğunu savunmuş, ''Cehenneme kadar yolun var Erdoğan'' başlığını atmıştı. Almanya''daki Türklerin yoğun tepki göstermesi üzerine Der Spiegel muhabiri Hasnain Kazim, bu sözlerin kendisine değil bir madenciye ait olduğunu iddia etti. Dergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''ı felaketi hafife almakla ve samimiyetsiz şekilde üzüntüsünü ifade etmekle suçladı.Der Spiegel muhabiri Kazim, kendisini şöyle savundu: ''Bir maden işçisi bana bunu söyledi: ''Böyle bir şeyi şimdiye kadar hiç ağzıma almadım ama Erdoğan için söylemek istiyorum: Cehenneme git Erdoğan!'' Bu alıntı benim yazdığım bir yazının da başlığı oldu.

Bu durum bazı Türk medya kurumları ve blog yazarlarının bu eleştiriyi bana yamamak icin bulunmaz bir fırsat sunmuşa benziyor. Alıntının başında ve sonunda yer alan tırnak işaretleri özenle görmezden geliniyor ve ben, yani gazeteci, bu sözü Erdoğan için kullanmış oluyorum. Başbakan Erdoğan taraftarları bir karalama kampanyası başlatıyorlar.''

''Boyun eğme'' manşeti atmıştı

Gezi kalkışması sırasında ''Boyun Eğme!'' diyerek Türkçe manşet atan Der Spiegel yaptı. Soma faciasını fırsat bilen Alman dergisi internet sitesinden Başbakan Erdoğan için ''Cehenneme git'' cümlesini kurdu. Maden ocağının önünde yakınlarından haber bekleyenlerin hikayesinin anlatıldığı haberde, ''Bunlar kocası, kardeşi, oğlu veya amcasının haberini bekliyor: O hayatta mı?'' ifadelerini kullandı.


10 yıl önce