|

Sokağa sorduk: Ömür boyu nafaka ödenir mi

Boşanmaların ardından ortaya çıkan nafaka mağduriyetine mercek tutan yenisafak.com’un ardından TVNET sokakta halkın nabzını tuttu. Süresiz yoksulluk nafakası ödemek zorunda kalan erkekler ya da nafaka alamayan kadınların taleplerine sokak nasıl bakıyor? İşte ömür boyu nafaka düzenlemesi ile ilgili sokağın nabzı...

Yeni Şafak
16:20 - 7/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 16:21 - 7/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Türk Medeni Kanunu’nda 1 yıl olan yoksulluk nafakasının 1988 yılında süresiz hale getirilmesi ile ortaya çıkan mağduriyetleri TVNET vatandaşa sordu.
Türk Medeni Kanunu’nda 1 yıl olan yoksulluk nafakasının 1988 yılında süresiz hale getirilmesi ile ortaya çıkan mağduriyetleri TVNET vatandaşa sordu.

Boşanma durumunda ‘yoksulluğa düşeceği’ tespit edilen kişilere verilen yoksulluk nafakası 24 Haziran seçimlerinden bu yana gündemde. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı da, “Gündem Buluşmaları: Nafaka Sistemi” başlıklı bir çalıştayla bu meseleyi masaya yatırdı. Kadın örgütleri yoksulluk nafakasına ilişkin tartışmanın ‘süre’ üzerinden yapılmasına tepkili. Tartışmanın muhatapları ise boşanan kadınlar ve erkekler.

Boşanmalarda süresiz nafaka’ konusunu gündeme taşıyan yenisafak.com’un ardından TVNET sokakta halkın nabzını tuttu. Sokakta nafakaya süre kısıtlaması getirilmesini isteyenler de süresiz nafakayı savunanlar da var.



Emekli maaşını nafakaya bağladı

Yenisafak.com’un gündeme taşıdığı nafaka mağdurlarının ilk bölümünde on dört yıl süren evliliğini bitiren ve ödeyemediği nafaka için icralık olan Murat Taylan yaşadıklarını anlattı. Yüzde 5 yaşama ihtimali ile girdiği ameliyat haneden yaşama tutunarak çıkan Taylan, tam da bu sırada eşinden boşandı. Emekli maaşını nafaka ödemesine bağlayan Murat Taylan, süresiz nafakanın insan fıtratına ters olduğunu düşünüyor. Taylan, nafaka ile ilgili yasal düzenleme bekliyor.


2 yıl hiç nafaka alamadı

Nafaka mağdurlarından biri de 6 yıllık evliliği biten Jale Gürbey. Memleketi Bingöl’den üniversite okumak için geldiği Erzincan’da okulunu bitirmeden evlendi. 6 yıl sonra boşanma kararı alan Gürbey, nafaka almadığı yılları "kabus gibiydi" diye tanımlıyor. Hayatının en zor anlarını boşandıktan sonra eşinin ortadan kaybolması ile yaşadı. İki çocuğu ile nafaka alamadığı yıllarını yıllarda yaşadığı zorlukları anlattı.


#süresiz nafaka
#nafaka düzenlemesi
6 yıl önce