|

SP'den Aydın'a gensoru

SP, Bayındırlık Bakanı Aydın hakkında gensoru önergesi verdi. Grup Başkanvekili Candan, "Bakan'ın araştırmanın sağlıklı yapılabilmesi için koltuğu boşaltması lazım" dedi.

Yeni Şafak
23:00 - 29/08/2001 Çarşamba
Güncelleme: 18:41 - 11/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Saadet Partisi (SP), Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın hakkında, bakanlığındaki ihale ve işlemlerde yolsuzluk yapılmasına göz yumduğu gerekçesiyle gensoru önergesi verdi.



SP Grup Başkanvekili Veysel Candan, gensoru önergesini TBMM Başkanlığı'na sunduktan sonra Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesinde "Vurgun Operasyonu" adı altında soruşturma başlatıldığını anımsattı. Candan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın müfettiş raporlarında sakıncalı olduğu belirlenen kişileri üst düzey bürokrat olarak tayin ettiğini, bu kişinin de müteahhit firmalarda işe soktuğu yakın akrabaları aracılığı ile bakanlık ve firmalar arasında usulsüz ilişkiler sağladığını iddia etti.



Siyasi ayağı ortaya konulmalı


Bakanlıkta yapılan ihalelere aynı kişilere ait firmaların davet edildiğini, yasanın öngördüğü yüzde 30'luk artırım oranının ihlal edilerek, muhammen bedelin 2-3 katı iş yaptırılıp, yolsuzluğa kapı aralandığını öne süren Candan, deprem bölgesinde prefabrik konut ihalelerinin de şaibeli firmalara verildiğini kaydetti.



Veysel Candan, Koray Aydın'ın üst düzey bürokratların yargılanması konusunda yapılan başvuruya gerekli izni vermediğini, "bu işi Marksist bürokratlar yaptı" diyerek olayları geçiştirmeye çalıştığını iddia etti. Yapılan yolsuzluklarda bürokratların tek başına olmadığını söyleyen Candan, "Bu iş üçlü kombinasyonla olur. İşadamı ve siyasetçi ayağı da ortaya konmalıdır. Gensoru ile siyasetçi ayağının ortaya konmasını amaçlıyoruz" dedi.



ANAP-MHP hesaplaşması değil


Bayındırlık Bakanlığı'ndaki yolsuzluklarla ilgili iddiaların "ANAP-MHP hesaplaşması" olarak değerlendirilmesinin de fevkalade yanlış olduğunu kaydeden Candan, bu tür değerlendirmelerin bütün yolsuzlukların üzerini örteceğini ifade etti. Candan, Koray Aydın'ın "son 10 yılın icraatları incelensin" şeklindeki sözünün de "işi sulandırmaktan başka amaç taşımadığını" ifade etti.



Bayındırlık Bakanlığı'nın İller Bankası kanalıyla yaptırdığı ihalelerde de siyasi davranıldığını savunan Candan, otoyolların kenarlarına çekilen tellerin fiyatının bürokratların itirazına rağmen yüzde 400 artırılarak bazı firmalara ödemeler yapıldığını öne sürdü. Candan, Bakan Koray Aydın'ın önce üst düzey bürokratlar hakkında soruşturma izni vermesini ve araştırmanın sağlıklı yapılabilmesi amacıyla koltuğu boşaltması gerektiğini söyledi.



'Siyasi ayağı varsa korkunç olur'


MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, "Vurgun Operasyonu'nun siyasi ayağı varsa fevkalade korkunç neticeler doğurur" dedi. Köse, parisinin Erzurum il binasında yaptığı basın toplantısında, koalisyon hükümetinin programına, yolsuzluklarla mücadele edileceği şeklinde bir ilke koyulduğuna dikkati çekerek, "Bu ilke, MHP'nin programından ve seçim beyannamesinden esinlenerek hükümetin programına geçmiştir" diye konuştu.



"Hırsızlık ve yolsuzluk yapanları affetmemiz mümkün değildir" diyen Köse, şunları söyledi: "Kim olursa olsun, en yakınımızda, en dibimizdeki adam dahi olsa, bu ülkenin bir tek kuruşuna hiç kimsenin el atmasına ne fırsat veririz, ne de göz yumarız. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda gerçekleştirilen Vurgun Operasyonu yargıya intikal etmiştir. Yargının neticesini almamız lazım. İddianın gerçek olup olmadığını yargı çözecektir. Vurgun Operasyonu'nun siyasi ayağı varsa fevkalede korkunç neticeler doğurur."



#Saadet Partisi
#Gensoru
#Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın
#Vurgun Operasyonu
23 yıl önce