|

TBMM firari HDP'liler için kararını verdi

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün devamsızlık yaptığı birleşimlerin aralıksız 3 ay, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın devamsızlık yaptığı birleşimlerin ise aralıksız 4 ay 21 gün olması sebebiyle, her iki milletvekiline ödenek ve yolluğunun verilmemesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Öztürk ve Sarıyıldız'dan, bu tarihler için verilen ödenek ve yolluklar geri alınacak.

Yeni Şafak
08:09 - 31/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:13 - 31/05/2017 Çarşamba
AA
Feysal Sarıyıldız
Feysal Sarıyıldız

Genel Kurulda, TBMM Başkanlık Divanının 24 Mayıs'taki toplantısında, milletvekillerine verilen ödenek ve yolluklar ile devamsızlıklara ilişkin aldığı kararlar oylandı.

Okunan Başkanlık Divanı kararına göre, HDP Van Milletvekili Tuğba Öztürk hakkında 2. Yasama Yılı ekim, kasım, aralık aylarına ilişkin olarak Genel Kurulun toplam 47 birleşimine katılmadığına dair düzenlenen cetvelle bu cetvele ilişkin Öztürk tarafından yapılan itiraz değerlendirilerek; Öztürk'ün belirtilen bu dönemlerde yurt dışında bulunduğunun sabit olduğu tespit edildi.

Öztürk'e yönelik 24 Ekim 2016 tarihli dikkat çekme yazısı, HDP Genel Merkezinin yurt dışı görevlendirmelerinin Anayasa ve İçtüzük çerçevesinde devamsızlığa mazeret oluşturan resmi görev sayılmaması, ayrıca yasama görevinin uzun süre yerine getirilmemesinin kamu yararına ters düşmesi dikkate alınarak; devamsızlığı tespit edilen birleşimlerin aralıksız iki ayı aşması (aralıksız 3 ay olması) sebebiyle İçtüzüğün 154. maddesi kapsamında Başkanlık Divanının Öztürk'e, ödenek ve yolluğunun verilmemesi kararı, Genel Kurulda kabul edildi.

Başkanlık Divanının HDP'li Öztürk'ün yurt dışı görevlendirmesi sebebiyle 3 Ocak 2017 tarihi itibarıyla ardışık 13 gün süreli, 22 Şubat 2017 itibarıyla ardışık 23 gün süreli, 2 Mayıs 2017 itibarıyla ardışık 10 gün süreli izin talebinin reddi kararı da kabul edildi.


Başkanlık Divanı kararına göre HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız hakkında 2. Yasama Yılı ekim, kasım, aralık aylarına ilişkin olarak, Genel Kurulun toplam 47 birleşimine katılmadığına dair düzenlenen cetvel ile bu cetvele ilişkin Sarıyıldız tarafından yapılan itiraz değerlendirilerek; Sarıyıldız'ın belirtilen bu dönemlerde yurt dışında bulunduğunun sabit olduğu tespit edildi.

Sarıyıldız'ın TBMM Başkanlığına sunduğu 21 Kasım 2016 tarihli 3 ay süreli "seyahat edemez" raporunun, bu dönemde birçok siyasi faaliyete katılımının bulunması, rapor süresiyle çakışan ve daha sonra verilen HDP Genel Merkezinin geriye dönük görevlendirmesi ile çelişen nitelik arz etmesi, Sağlık Bakanlığı aracılığıyla Hakem Hastanesinin "seyahat edemez" raporunun fenne uygun olmadığına ilişkin bildirimi, yasama görevinin uzun süre yerine getirilmemesinin kamu yararına ters düştüğü gerekçesiyle Başkanlık Divanının, Sarıyıldız'ın izin isteminin reddi kararı da kabul edildi.

Buna göre, Faysal Sarıyıldız'ın izin istemi Genel Kurulca reddedildiği için, Sarıyıldız'ın devamsızlığı sebebiyle milletvekilliğinin düşürülmesi talebi Başkanlık Divanı tarafından Karma Komisyona yollanabilecek.

HDP'li Sarıyıldız'ın devamsızlık yaptığı birleşimlerin aralıksız iki ayı aşması (aralıksız 4 ay 21 gün olması) sebebiyle, Sarıyıldız'a ödenek ve yolluğunun verilmemesi kararı da milletvekilleri tarafından kabul edildi.

HDP'li Öztürk ve Sarıyıldız'dan, bu tarihler için verilen ödenek ve yolluklar geri alınacak.

TBMM Genel Kurulunda, bazı milletvekillerinin izin talepleri ise bu milletvekillerinin yasama faaliyetine katılımı dikkate alınarak kabul edildi.

Bu milletvekilleri ve kabul edilen izin talepleri şöyle:

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü'nün 48 gün ve 20 gün süreli ayrı ayrı iki izin talebi, HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez'in 13 gün ve 15 gün süreli ayrı ayrı iki izin talebi, HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş'ın 11 gün, 31 gün ve 17 gün süreli ayrı ayrı üç izin talebi ile HDP Batman Milletvekili Saadet Becerekli'nin 16 gün süreli, CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan'ın 11 gün süreli, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın 12 gün süreli, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman'ın 14 gün süreli, HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat'ın 38 gün süreli, MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir'in 12 gün süreli, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca'nın 16 gün süreli, HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan'ın 16 gün süreli, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ın 11 gün süreli, HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul'un 23 gün süreli, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un 24 gün süreli, HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın 16 gün süreli, HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in 17 gün süreli, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan'ın 38 gün süreli, HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü'nün 38 gün süreli, AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras'ın 28 gün süreli, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir'in 17 gün süreli, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman'ın 17 gün süreli izin talebi.

#devamsızlık
#Faysal Sarıyıldız
#HDP
#ödenek ve yolluk
#TBMM
#Tuğba Hezer Öztürk
7 yıl önce