|

Tek odada mücadele

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin ‘Bu Ramazan Sofranızda Kardeşlik Olsun’ sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında Suriyeli Hacco ailesinin evine konuk olduk.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2018 Cuma
Güncelleme: 01:03 - 25/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
Suriyeli Hacco ailesinin evinde iftar yaptık
Suriyeli Hacco ailesinin evinde iftar yaptık

2012 yılında Esed rejiminin baskısından kaçarak Türkiye’ye gelen aile, şimdi İstanbul Fatih’te tek odalı bir evde yaşıyor. Evin reisi 39 yaşındaki Hasan Hacco, savaşın ilk yılında evlerine düşen bomba sonucu görme kaybı yaşadığını, erkek kardeşi ve babasının da saldırıda şehit olduğunu söyledi.

EVE DÖNMEK İSTİYORUZ AMA...

Ailenin geçim kaynağı ise STK’lardan gelen yardım ile 9 yaşındaki Huda ve 7 yaşındaki Nur’un günlük mendil satarak kazandıkları 15 lira. Hasan Hacco, çorba ve pilavdan oluşan iftar sofrasını bizimle paylaştı, ailenin yürek burkan hikayesini anlattı.

İlk olarak Suriye’den Hatay’a göçtüklerini, burada bir balıkçının yanında çalışırken yaşadığı bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle iş göremez hale geldiğini belirten Hacco, lazer tedavisiyle sağlığına kavuşup çalışmak istediğini dile getirdi. Suriye’de hiç akrabalarının kalmadığını belirten baba Hacco, doğup büyüdükleri yurtlarına dönmek istediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Dilini ve kültürünü bilmediğimiz bir ülkedeyiz. Bombalanana dek bizim de bir evimiz vardı. Şimdiyse dönmeye korkuyoruz. Rejim iltica edenlere tuzak kuruyor. 67 yaşında bizimle birlikte yaşayan amcam, Esed’in çıkarttığı Mülkiyet Yasası için Halep’e gitti. Evini kaydettireceği sırada tutukladılar. Şimdi ise yeni kimlik oyunu oynuyorlar. Bu kanunlarla dönme umudumuz hiç kalmıyor.”

  • Suriyeli Hacco ailesinin evinde iftar yaptık
  • Zeytin Dalı Harekâtı sürerken Mehmetçiklere dua ettiklerini söyleyen Hasan Hacco, meydanlarda “Seçimi kazanırsam Suriyelileri ülkelerine göndereceğim” diyenlerden muzdarip: “Bizi göndereceklerini söylüyorlar. Esed bizi istemiyor. Çok korkuyoruz. Erdoğan’a dua ediyoruz. Umudumuz Erdoğan."

#Suriye
#Mülteci
6 yıl önce