|

TEOG yerine gelecek sistem belli oldu: Test sınavı kalkıyor

TEOG kaldırıldı mı, kaldırılacak mı, TEOG'un yerine nasıl bir model gelecek tartışmaları yeni eğitim yılının açılmasıyla gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. TEOG'la ilgili kafa karışıklığını giderecek açıklama ise Başbakan Yıldırım'dan geldi. Yıldırım, TEOG’un yerine gelecek sistemde test yerine açık uçlu sorular sorulacağını belirtti.

Yeni Şafak
10:47 - 30/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 11:12 - 30/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
TEOG'da test usulu sınav kalkıyor.
TEOG'da test usulu sınav kalkıyor.
Yeni eğitim öğretim yılının açılmasıyla birlikte
TEOG
tartışmaları eğitimin gündemine oturdu. TEOG'un kaldırılmasının ardından liseye geçişte uygulanacak yeni modelin detayları şekillenmeye başladı. Bu arada üniversiteye giriş sınavının da değişecek olmasıyla TEOG tartışmaları kısmen hız kesse de hala eğitimin en önemli gündem maddesi olarak duruyor. TEOG yerine gelecek sistem belli oldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) Akademik Yılı Açılışı ile fahri doktora tevcih törenine katılan Başbakan
Binali Yıldırım
, TEOG'un yerine gelecek sistemin detaylarını paylaştı. Yıldırım'ın açıklamasında uygulanacak sınav şöyle:
  • TEOG'un yerine gelecek sınav
  • 8. sınıfta tek sınav yapılacak.
  • Sınav test değil açık uçlu sorulardan oluşacak.
  • Liseye girişte 4 yılın başarı puanı hesaplanacak.
  • Buradan alınacak sonuçlar da mezuniyette esas belirleyici notlar olacak.
  • Bu notlara göre öğrenci istediği yere yerleşecek.

Üniversitelerde de sınav basitleşecek

Ünivesitelerde de sınavların basitleştirileceği bilgisini veren Yıldırım, “Sınav olacak. Tek bir sınav. Bir müddet daha. Bu da esasında ortaokuldan liseden gelen başarıyla birleştirilerek bu sınav gerçekleştirilecek. Bu sınav tek başına belirleyici bir sınav olmayacak. Böylece öğrencilerimizin 12 yıllık birikimini bir iki saatlik heyecana sığdırarak onların geleceğini belirleyemeyiz. Karartamayız. O yüzden velilerimiz ve öğrencilerimiz rahat olsunlar. Bizim istediğimiz onların kabiliyetlerinin en uygun olduğu kendilerini geliştirmek için en fazla istedikleri alan nereyse oraya gitmeleridir” dedi.

TEOG nedir?

Öğrenciler Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, İnkılap Tarihi, Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden okullarında sınavlara giriyordu. Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılıyor ve o günlerde okullarda ders işlenmiyordu. TEOG'daki Sorular çoktan seçmeli ve 4 seçenekliydi. Ayrıca, yanlış cevap sayısı doğru cevapları etkilemiyordu.

Olağanüstü haller ve özel durumlar nedeniyle sınavlara giremeyen öğrenciler için daha önceden belirlenen tarihlerde mazeret sınavı yapılıyordu.

Yıl sonu puanı, ağırlıklandırılmış TEOG puanı ile birlikte yerleştirmeye esas puan hesaplanarak öğrencinin hangi liseye girebileceği belirleniyordu.

#TEOG
#Milli Eğitim Bakanlığı
7 yıl önce