|

'Türk milleti zincire vurulamaz'

AKM Tören Alanı'ndaki kutlamalara katılan devlet erkanı, vatandaşların bayramını kutladı. Törende sergilenen gösterileri, halk büyük bir ilgiyle izledi.

Yeni Şafak
23:00 - 30/08/2001 Perşembe
Güncelleme: 16:52 - 16/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları çerçevesinde, Atatürk Kültür Merkezi Tören Alanı'nda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve devlet erkanının katılımıyla "resmi geçit" yapıldı. Tören, Cumhurbaşkanı Sezer'in Şeref Tribünü'ne gelmesinden sonra İstiklal Marşı'nın seslendirilmesiyle başladı. Kara Harp Okulu'nu birincilikle bitirerek Türk Silahlı Kuvvetleri saflarında göreve başlayan Topçu Teğmen Ömür Ünsal, bir tankın üzerinden yaptığı konuşmada, 30 Ağustos Zaferi'nin kahraman Türk ordusunun şanlı mazisine altın bir sayfa olarak eklendiğini kaydetti.



Düşmanları tarafından tarih sahnesinden silinmek isteyen Türk milletinin, kazandığı bu zaferle kendisineasla zincire vurulamayacağını bir kez daha tüm dünyaya gösterdiğini vurgulayan Teğmen Ünsal, "Dava büyüktür. Türk milleti, bağımsızlık ve çağdaşlaşma yolundan asla dönmeyecektir" dedi.



Milli birlik ve beraberlik


Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanı Tümgeneral Servet Yörük ise aynı tankın üzerinden tören komutanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, Türk milleti ve kahraman ordusunun 79 yıl önce bütün yokluklara karşın vatanı istilaya kalkışan düşmanlarını yendiğini ifade etti. Tümgeneral Yörük, Türk tarihinde önemli bir dönemeci oluşturan ve dünya tarihine yön veren 30 Ağustos Zaferi'nin Türk milleti ve ordusunun Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün etrafında kenetlenerek milli birlik ve beraberlik ruhu içinde verdiği bağımsızlık mücadelesinin sonucu olduğunu belirtti.



Muhteşem
gösteriler


Gösteriler, kuvvet komutanlıkları ile özel kuvvetlere mensup subay ve astsubayların yanısıra 3 Kara Harp Okulu öğrencisinden oluşan TSK Paraşüt Takımı'nın, Casa uçağından 3 bin metreden yaptıkları atlayışla başladı. İki paraşütçünün indirdiği Türk bayrağı ve Atatürk posteri, paraşüt takımına mensup personel tarafından Şeref Tribünü önünde açılarak dalgalandırıldı.



Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Doğal Afet Arama, Kurtarma Taburu'na ait bir birlik, resmi geçit yaparken, son derece gelişmiş aletlerle donatılan bu birlikte özel eğitilmiş köpeklerin de yer aldığı gözlendi. Bu sırada, Özel Kuvvetler'e ait 2 helikopterden sarkıtılan ip merdivenlere asılı olarak geçiş yapan SAT komandoları, Türk bayrakları ile birliklerinin flamalarını taşıdılar.



AKM Tören Alanı'ndaki "resmi geçit", Cumhurbaşkanı Sezer, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından büyük beğeniyle izlendi.



Sezer'i Kıvrıkoğlu karşıladı


  • Cumhurbaşkanı Sezer, tören alanına gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu tarafından karşılandı.

  • Sezer, Şeref Tribünü'ne geldiğinde TBMM Başkanı İzgi ve eşi ile tokalaştıktan sonra İstiklal Marşı söylendi. Sezer, marşın bitiminden sonra Başbakan Ecevit, eşi Rahşan Ecevit ve DYP Genel Başkanı Çiller ile de tokalaştı.

  • Orgeneral Kıvrıkoğlu, TBMM Başkanı İzgi ile zaman zaman sohbet etti.

  • Orgeneral Kıvrıkoğlu, tören alanına üstü açık bir jiple gelerek Onur Taburu'nu selamlarken, vatandaşlardan da alkış aldı.

  • Davetlilerin yer aldığı tribünün üzerinde, ''Ordumuz Türk Birliğinin, Türk Kudret ve Kabiliyetinin, Türk Vatanseverliğinin Çelikleşmiş Bir İfadesidir'' yazılı, Şeref Tribünü'nün karşısındaki tepecikte de Türk bayrağı ve Atatürk posterinin altında, ''Türke Zafer Yaraşır'' yazılı pankartlar yer aldı. Tören alanı da Türk bayraklarıyla donatıldı.

  • Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği töreni, birçok Emniyet mensubu da Ankara Emniyet Müdürlüğü binasının balkonlarına ve pencerelerine çıkarak izledi.

  • Bir gazinin vatandaşların bulunduğu tribüne elinde Türk bayrağı ile gelmesi alkış alırken, bir vatandaşın da büyük boyuttaki Türk bayrağı ve KKTC bayrağını birlikte taşıması dikkati çekti.


    KKTC'de coşkulu kutlama


    30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, KKTC'de de coşkulu törenlerle kutlandı. KKTC'deki kutlamalar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ahmet Özteker'in, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı'nın Lefkoşa Ortaköy'deki Subay Gazinosu'nda tebrikleri kabulüyle başladı. Lefkoşa'daki ikinci tören, Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ertuğurul Hasipoğlu, Başbakan Derviş Eroğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Hayati Güven, devlet ve hükümet yetkilileri, komutanlar ile öğrenciler katıldı.

  • #AKM Tören Alanı
    #30 Ağustos Zafer Bayramı
    #Türk Silahlı Kuvvetleri
    #Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu
    #Cumhurbaşkanı Sezer
    23 yıl önce