|

Üniversiteli kızlar ihrama hayat veriyor

Bayburt Üniversitesince, geçmişte kadınların örtünme amaçlı kullandığı ve gelinlik kızların çeyizlerinde yer alan ihramın geleceğe taşınması amacıyla kurulan atölyede üniversite öğrencilerine dokumacılık eğitimi veriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 23:51 - 3/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
Kursta ihram kumaşından üretilen masa örtüsü, kaşkol gibi ürünler, üniversite bünyesinde satışa sunuluyor.
Kursta ihram kumaşından üretilen masa örtüsü, kaşkol gibi ürünler, üniversite bünyesinde satışa sunuluyor.

Bayburt'ta, geçmiş yıllarda genç kızların çeyiz sandıklarını süsleyen, kadınların dış giysi olarak kullandıkları ancak yeni giyim anlayışıyla günden güne yok olmaya başlayan yöresel el dokuması "ihram"ın, üniversite öğrencileriyle yaşatılması amaçlanıyor.


Bayburt Üniversitesi, kentte geleneksel ihram dokumacılığını yaşatan Sevim Ataner öncülüğünde dokuma atölyesi oluşturdu.


Yöre kültürünün geleceğe aktarılması amacıyla kurulan atölyede Ataner'in verdiği ihram dokumacılığı kursuna katılan üniversite öğrencileri, boş zamanlarını değerlendirmenin yanında geleneksel bir sanatı öğreniyor.



GELENEKSEL TÜRK EL SANATI


Kursta ihram kumaşından üretilen masa örtüsü, kaşkol gibi ürünler, üniversite bünyesinde satışa sunuluyor.


Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, yaptığı açıklamada, yok olmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarından birinin de ihram dokumacılığı olduğunu söyledi.





Coşkun, üniversitelerin geleneksel kültüre ait değerleri yok olmaktan kurtarmak, gelecek nesillere tanıtmak, mümkünse geliştirip tekrar hayatın içine sokmak gibi fonksiyonları da olduğuna işaret etti.



Coşkun, Bayburt Üniversitesinin de kent ve yöresinde geçmişte kadınların dış giysi olarak kullandığı ancak giderek kaybolmaya başlayan ihramı, kurdukları atölyeyle yeniden hayatın içine sokmak için çalışma başlatıldığını belirtti.


Üniversite bünyesinde kurdukları atölyede ihram dokunmaya başlandığını anlatan Coşkun, "Aynı zamanda ihram kumaşından modern ürünler de dokumaya başladılar. Kaşkol, atkı, masa örtüsü ve perde de yapıyorlar." dedi.



Coşkun, ihramdaki nakışların geleneksel Türk el sanatı olduğuna ve mutlaka yaşatılması gerektiğine dikkati çekti.


#Bayburt
#El sanatı
7 yıl önce