|

Ürdün Baharı kansız olacak

Ürdün'de ocak ayındaki parlamento seçimleri için boykot kararı alan Müslüman Kardeşler, 'Seçim sistemi demokratikleşmeden geri adım atmayacağız' açıklaması yaptı. Ürdün Müslüman Kardeşler Başkan Yardımcısı Zeki Bani Ruşeyd, ülkesinde gerçekleşecek 'Bahar'ın kansız olacağına inandığını söyledi

Aysel Yaşa
00:00 - 31/10/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:34 - 30/10/2012 Salı
Yeni Şafak
Ürdün Baharı kansız olacak
Ürdün Baharı kansız olacak

Ürdün Kralı Abdullah'ın, Temsilciler Meclisi'ni feshetmesi sonrası Müslüman Kardeşler, 23 Ocak'ta yapılacak seçimleri boykot etme kararı aldı. Seçimlere şike karıştırıldığından ötürü bir öncekinde olduğu gibi yeni seçimlerde de sandık başına gitmeyeceklerini açıklayan Ürdün Müslüman Kardeşler Başkan Yardımcısı Zeki Bani Ruşeyd, Yeni Şafak'a verdiği demeçte, 'Ürdün bize geri adım attıramaz. Artık biz de masaya oturmaya başladık. Seçimlerde hile ve şike olduğunu biliyoruz, bu yüzden sandığa gitmeyeceğiz' ifadelerini kullandı. Reform için çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Ruşeyd, ülkede hüküm süren monarşik yönetimin, talep ettikleri siyasi reformların karşılanması konusunda oldukça yavaş davrandığını vurguladı.

Ruşeyd, Suriye'de devam eden iç savaşın ülkede değişim talebinin fitilini ateşlediğini söyleyerek Ürdün Baharı'nın kansız olacağına inandıklarını belirti. Arap Baharı'nın Ürdün'e sıçrama ihtimaline dair görüşlerini aktaran Ruşeyd, 'Değişim için bir damla kan dökülsün istemiyoruz. Meselemizi barışçıl yollarla çözeceğiz. Kral'ın yönetimden tamamen düşmesini değil, bu yasaların ıslah edilmesini istiyoruz' şeklinde konuştu.

YÖNETİM DEĞİŞİME DİRENİYOR

Seçim kanununda demokratik düzenlemeler yapılmasını isteyen Müslüman Kardeşler, seçimlerin adil bir şekilde yapılmasını ve hükümetin parlamentoda çoğunluğu sağlayanlar tarafından kurulmasını talep ediyor. Yönetim bu isteği reddettiği için de ülkede karışıklıklar sürüyor. Müslüman Kardeşler, Kral'ın yetkilerinin sınırlanmasını ve Başbakan'ın Kral tarafından atanmak yerine milletçe seçildiği bir sistemin getirilmesini istiyor.

Suriye örneğiyle tehdit ediliyoruz

Ürdün Müslüman Kardeşler Başkan Yardımcısı Zeki Bani Ruşeyd, şu anki yönetimin mesajlarında sürekli 'Suriye' vurgusu yaptığını belirtti. Değişim isteyen Ürdün halkını yönetimin 'Ya içinde bulunduğunuz durumu kabul edersiniz ya da Suriyelilerin düştüğü duruma düşersiniz' sözleriyle tehdit ettiğini vurgulayan Ruşeyd, ülkesindeki değişimin kansız olacağına inandığını kaydetti. Müslüman Kardeşler'den Suud Ebu Mahfuz ise Suriye'de yaşananlarla ilgili 'Türkiye Müslümanlar içerisinde en büyük ağabeydir. Biz sizi yüz yıldır kaybettik, bu yüzden bu coğrafyada sıkıntı bitmiyor. Suriye'de bugün yaşananların nedeni de Osmanlı'nın olmamasıdır. Şimdi, İstanbul ayağa kalksın ki biz de kalkabilelim' diye konuştu.


12 yıl önce