|

Ve Discovery yeryüzünde

Fırlatılışı kadar yere inmesi de problemli geçen Discovery uzay mekiği, dün başarıyla yeryüzüne indi. Hava koşulları ve mekikteki arızalar gergin bir bekleyişe neden olmuştu

Yeni Şafak
00:00 - 10/08/2005 Çarşamba
Güncelleme: 14:43 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Amerikan uzay mekiği Discovery dünyaya döndü. 26 Temmuz'da uzaya fırlatılan Discovery, TSİ 15.12'de California'daki Edwards Hava Üssü'ne indi. Mekikte, mürettebatın lideri Eileen Collins, pilot James Kelly, uçuş mühendisi Stephen Robinson, Japon astronot Soichi Noguchi ile NASA'nın astronotları Andrew Thomas, Wendy Lawrence ve Charles Carmada bulunuyor. Mekik, kötü hava koşulları nedeniyle Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi yerine California'daki Edwards Hava Üssü'ne yönlendirildi. Mekiğin yeniden ana üs olan Florida'daki Cape Canevral'a götürülmesi de yaklaşık bir milyon dolara mal olacak.

Columbia tecrübesi tedirgin etti

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde havanın bulutlu olması yüzünden önceki gün TSİ 11.46'da inmesi planlanan Discovery'nin dönüşünü 90 dakika ertelemişti. Kötü hava koşullarında düzelme olmaması üzerine iniş düne kalmıştı. Discovery'nin salı günkü fırlatılışında, tırmanışının ilk iki dakikası sırasında gövdesindeki yakıt tankından iki parçanın koptuğu tespit edilmişti. İnişten yaklaşık bir saat önce başlayan atmosfere giriş safhası, Columbia uzay mekiğinin 2,5 yıl önce iniş sırasında parçalanarak 7 astronotun ölümüne neden olmasından ötürü NASA için gergin bir bekleyiş oldu.

NASA, bu dramın tekrarlanmasını önlemek için Discovery'nin 13 günlük görevinin büyük bölümünü, yakıt tankından kopan parçaların gövdeye zarar verip vermediğini anlamak ve dönüşü güvenceye alacak onarımlara ayırmıştı. NASA, Şubat 2003'te Columbia mekiğinin uzaydan dönüş yolunda atmosferde parçalanması ve 7 astronotun hayatını kaybetmesinden bu yana uzaya mekik göndermemişti.

  • EDWARDS HAVA ÜSSÜ (A.A)


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce