|

Vurgun operasyonu

Ankara DGM Savcısı Cengiz Köksal, Bayındırlık Bakanlığı'nın açtığı deprem ihaleleri ile ilgili soruşturma başlattı. Operasyonda 3'ü şube müdürü 8 kişi gözaltına alındı.

Yeni Şafak
23:00 - 22/08/2001 الأربعاء
Güncelleme: 15:46 - 25/04/2016 الإثنين
Yeni Şafak

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nde ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Ankara Emniye Müdürlüğü tarafından başlatılan Vurgun Operasyonu'nda üçü şube müdürü olmak üzere toplam 8 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında şu ana kadar incelenen 17 ihalede 50 trilyon liralık yolsuzluk tespit edildi.



50 trilyon liralık vurgun


Ankara DGM Savcısı Cengiz Köksal'ın koordinatörlüğünde yürütülen Vurgun Operasyonu'ndaki araştırmalar sonucunda Pırlanta şirketinin toplam 9 kentte Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ihalelerini alarak 50 trilyon liralık kazanç elde ettiği ortaya çıktı.



4 Ocak'ta Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gelen ihbar mektubu doğrultusunda başlatılan inceleme sonucunda Pırlanta şirketinin Ankara'daki bürosunda yapılan aramalar şirket yetkililerin iki Bayındırlık Bakanlığı görevlisiyle temasta olduğunu ortaya çıkardı. Polis, telefon dinleme ve şirketi gözetleme yoluyla elde ettiği bilgiler 1 Mart'ta Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı'na bildirildi. Soruşturmayı bu aşamadan sonra Cengiz Köksal üstlendi. Köksal başkanlığında oluşturulan proje grubu teknik izlemeleri artırarak şirketin bürosuna giden Bayındırlık Bakanlığı yetkililerini tespit etti.



Pırlanta İnşaat'a baskın


Pırlanta İnşaat şirketinde saat 06.00 sıralarında arama yapıldı, belge ve dokümanlar toplandı. Şirketin bilgisayarlarına da elkonuldu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürü olan Fethi Soydan ve Ahmet Kenan Bozokalfa gözaltına alındı. Soydan'ın, ihale yolsuzluklarında Bayındırlık'taki sorumlu kişi olduğu belirtildi. Gözaltına alınan Pırlanta İnşaat'a bağlı çalıştıkları belirlenen sanıklar şunlar: Mustafa İriş, Mithat Eşmeri, Fırat Küçük, Hanife Çatal ve Zeliha Kök, Zeliha Copur ve Hayri Olcay.



Gözaltına alınan zanlıların ifadeleri doğrultusunda 17 ihale dosyasında yolsuzluk olduğu ve Çorum, Erzurum, Aksaray, Rize, Hatay, Ağrı, Mersin, Kastamonu ve Bitlis illerinde yapılan devlet hastanesi, hükümet konağı ve adliye binası ihalelerinde yolsuzluk olduğu zanlılar tarafından itiraf edildi.



ANAP'tan MHP'ye salvo


"Vurgun Operasyonu" ile öteden beri gizli bir çekişme halinde olan hükümetin ANAP ve MHP arasındaki çekişmede, ANAP kanadının yeni bir salvosu olarak değerlendiriliyor. Sabah 6'da başlayan operasyonu saat 10'da İçişleri Bakanı Kazım Yücelen'den öğrenen Bakan Aydın, Bakan Yücelen'i itham eden ifadeler kullandı. MHP Lideri Bahçeli ile görüşen Aydın, bu görüşmeden hemen sonra kameraların karşısına geçerek, operasyonun İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in göreve gelmesinden sonra başladığına dikkat çekti. Aydın, gazetecilere açıklama yaparken MHP Lideri Devlet Bahçeli ile Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan arasında mini bir toplantı yapıldı.



Aydın: Gayet rahatım


Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, "Vurgun Operasyonu" adıyla yürütülen soruşturmaya ilişkin, "Nereye sıçrar, kimi kapsarsa kapsasın, bu tür oparasyonlardan korkmamak lazım. Çünkü kanun önünde suçsuz olan kişilerin korkacak bir şeyleri yok" dedi. Operasyonun on yıl geriye dönük araştırılmasını istediğini belirten Bakan Aydın, operasyonuna ilişkin açıklamalarının ardından soruları yanıtladı. "Dosyalara el konulmasını nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna Aydın, "İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Bakan olduktan sonra operasyon başlamıştır. Kendisinin de konudan yeni haberdar olduğunu iletmiştir. Konunun bize intikalinden önce basına intikal etmiş olması dikkat çeken bir husustur" dedi. Bakan Aydın, "Bu konuda 7-8 ay süren bir incelemeyi bitirdik. Maliye, Başbakanlık müfettişleri ve Sayıştay denetçileri çok derin bir çalışma yaptılar. Bakanlık olarak kendi dönemimiz de dahil bizden önce geriye doğru olan dönemleri de kapsayan, geniş çaplı bir araştırma yapılmasını desteklediğimizi, yardımcı olacağımızı kamuoyu önünde belirtmek istiyoruz" diye konuştu.



Operasyona dönük bilgilerin on yıl geriye dönük istenmesinin nedeninin sorulması üzerine Aydın "Benim tavsiyemdir. Bir iki yılı kapsamamalıdır, çünkü çalışan kişiler, uzun yıllardır bakanlıkta görev yapmaktadırlar" cevabını verdi. Aydın, operasyonun deprem konutlarını kapsayıp kapsamadığı sorusuna, "Hepsini kapsayabilir" dedi. Aydın, "Rahat mısınız?" sorusuna ise "Gayet rahatım. Rahat olmamamı gerektirecek bir konu yok" şeklinde yanıtladı.



#Vurgun Operasyonu
#Deprem
#Koray Aydın
٪d سنوات قبل