|

Yabancı değil tek milletiz

Türkiye’deki Özbekler, Reina katliamcısının Özbek asıllı çıkması nedeniyle kendilerine önyargılı yaklaşılmasını istemiyorlar. Devlete kendilerini sahiplendiği için minnettar olduklarını vurgulayan soydaşlar, "Bu topraklarda yabancı değil tek milletiz, kardeşiz" diyor. Türkiye’de okuyan Özbek gençler ise bu ülkeye hizmet etmeyi arzuladıklarını belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2017 Salı
Güncelleme: 01:36 - 24/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Yılbaşı gecesi Reina'yı kana bulayan DEAŞ'li teröristin Özbek asıllı çıkması nedeniyle Türkiye'de yaşayan Özbek vatandaşlara karşı bir önyargı oluştu. Sosyal medyada dolaşan gerçek dışı fotoğraflar yüzünden bazı Özbek vatandaşlar evlerinden bile çıkamadı. Zeytinburnu civarında yaşayan Orta Asya Türkleri bu duruma çok üzüldüklerini, kendilerinin de Türk kimliğini taşıdıklarını söylüyor.



TÜRKİYE BİZİ SAHİPLENDİ


Lisede eğitim gören ve 11 yıldır Türkiye'de yaşayan Muhammed Muradi, Reina'da yapılan katliamı duyduğunda çok üzüldüğünü söyledi. Katliamı yapan kişinin Özbek olduğunu duyduğunda ise üzüntüsünün katlandığını belirten Muradi, "Ben de Özbek asıllıyım ama Türkiye devleti, milleti bize sahip çıktı. Biz de Türkiye'ye sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız. Saldırıdan sonra polisler burada çok arama yaptı. İnsanların bize tepki göstermesinden tedirgin oldum. Sokağa çıkmadım. Özbek, Kazak, Moğol, Azeri olsak da hepimiz Türk'üz. Bu topraklarda yabancı değil, tek milletiz, kardeşiz. Daha sonra sokağa çıktığımda hiçbir sorunla karşılaşmadım. Zeytinburnu'nda Türki Cumhuriyetlerden binlerce insan var. Bizim içimizden terörist çıkmaz. Dışarıda yetiştirip getiriyorlar" diye konuştu.



HİZMET ETMEK İSTİYORUM


Eğitim için geçen sene Türkiye'ye gelen Hasan Oz ise Reina saldırganının Özbek asıllı olduğunu duyduğunda öfke ve nefretten başka bir şey hissetmediğini söyledi. "Benim özellikle vurgulamak istediğim şu; her millette iyi de var kötü de" diyen Hasan Oz "Kesinlikle DEAŞ'lı teröristlerle aynı düşünceleri ve hedefi paylaşmıyoruz. Türkiye Devleti beni bu ülkeye kabul ederek, eğitim imkanı vererek bana büyük bir iyilik yaptı. Benim de hedefim üniversite okuyup inşat mühendisi olmak. Babamın işi nedeniyle ailem Arabistan'da ama ben Türkiye'de kalıp, burada çalışmak ve hizmet etmek istiyorum" dedi.




BİZ DE SOKAĞA ÇIKTIK


Müslümanlara yapılan zulüm nedeniyle Doğu Türkistan'dan Türkiye'ye gelen Burhan ise şöyle konuştu: "7 ay önce eşimi ve 3 çocuğumu alarak Türkiye'ye geldim. Çünkü orada hala zulüm ve baskılar devam ediyor. Ben geldiğimde Temmuz'un ilk haftasıydı ve 15 Temmuz darbe girişimini gördük. Televizyonda haberleri görünce Türk arkadaşımla birlikte sokağa çıktık. Çünkü anavatanı işgal edilmiş biri olarak ikinci vatanımız Türkiye de işgal edilmesin istedik. Burada millet güçlü. Elhamdülillah korktuğumuz olmadı. Sonra terör olayları artmaya başladı. Reina teröristi Özbek asıllı çıkmış. Emlakçı bir arkadaşım var. İşyerindeki televizyonunda Pendik'te o teröriste benzeyen biri dövülmüş haberini gördüm. Çok üzüldüm. Lütfen teröristlerle bizi bir tutmasınlar."



Öyle Özbek olmaz olsun


5 yıl önce Türkiye'ye gelen ve burada olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Abdülnasır Özbek, “Terör saldırılarını görünce çok üzülüyoruz. Zaten Afganistan'da çok savaş gördük. O gece kulübüne saldıran terörist Özbek asıllıymış. Öyle Özbek olmaz, Müslüman da olmaz. Benim dinim suçsuz yere kimseyi öldüremezsin diyor. Allah onları ıslah etsin. Biz Türkiye için minnettar olmaktan başka bir duygu beslemiyoruz. Allah önce bu devleti, sonra tüm Müslüman ülkeleri güçlendirsin” duasında bulundu.



KIYMETİNİ BİLİN


Zeytinburnu sokaklarında boyacılık yaparak geçimini sürdüren Muhammed Eşbai ise, “4 yıl önce ailemle Tacikistan'dan geldim. Boyacılık yaparak geçinmeye çalışıyorum. Eşim de tekstil atölyesinde çalışıyor. 4 çocuğun 3'ü okuyor. Burada durumumuz iyi çok şükür. Çocuklarıma, 'Okula gidiyorsunuz. Dünyada milyonlarca çocuk bu haktan mahrum. Hem bu fırsatı hem de size bu imkanı sağlayan ülkenin kıymetini bilin' diye nasihat ediyorum” dedi.




#Reina katliamı
#DEAŞ
#Doğu Türkistan
#Afganistan
7 yıl önce