|

Yunanistan’la ısınma turları

Çipras’ın Türkiye ziyaretinde kararlaştırılan ilişkileri düzeltme ve işbirliğini arttırma gayretleri kapsamında ilk adım karşılıklı liman ziyaretleri oldu. NATO görevleri kapsamında önce Yunanistan Mersin limanını, ardından da Türk donanması Suda limanını ziyaret etti.

Kıymet Sezer
04:00 - 17/03/2019 Pazar
Güncelleme: 03:58 - 17/03/2019 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Yunanistan’ın denizlerde artan tacizleri ve Türkiye’nin bu durum karşısında gambot diplomasisini devreye sokmasının ardından Türk-Yunan ilişkilerinde kısa süre öncesine kadar gergin bir atmosfer hakimdi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Türkiye ziyareti sonrası olumlu adımlar atılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çipras arasında gerçekleşen görüşmede, Ege’deki güven arttırıcı önlemlerin (GAÖ) gündeme alınması kararlaştırılmıştı.


KARŞILIKLI ADIM ATILDI

Bu doğrultuda iki ülke Savunma Bakanlığı temsilcilerinin başlattığı çalışmaların çerçevesini, Brüksel’de NATO Savunma Bakanları toplantısında bir araya gelen Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Yunan meslektaşı Evangelos Apostolakis çizmişti. İki bakan, iki ülke delegasyonu arasında GAÖ merkezli bir işbirliği çerçevesi oluşturmak üzere bir takvimde anlaşmış ve 1988 Papoulia-Yılmaz Memorandumu’nun uygulanması konusunu detaylı olarak görüşmüşlerdi. Yunanistan ile Türkiye arasındaki ısınma turları, iki ülke donanmasının karşılıklı liman ziyaretleriyle başlatıldı.

HEM ZİYARET HEM TATBİKAT

İlk olarak NATO’nun Akdeniz’de icra ettiği Deniz Muhafızı Odak Harekatına katılan Yunanistan Deniz Kuvvetlerine ait HS LIMNOS Firkateyni 16-17 Şubat 2019 tarihlerinde Mersin limanını ziyaret etmiş, Türkiye’nin Nusret Mayın Tatbikatı’na katılmıştı. Bu adıma Türk donanması da geçtiğimiz hafta karşılık verdi. TCG Akçakoca, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 görevi kapsamında Yunanistan’ın Suda limanını ziyaret etti. NATO Görev Grubuyla gerçekleştirilen ziyaretin ardından TCG Akçakoca, Yunanistan’ın Ariadne Mayın Davet Tatbikatı’na da iştirak etti.

#​Yunanistan
#NATO
#Liman
#Tatbikat
#GAÖ
5 yıl önce