|

ZAFER coşkusu

30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, 30 Ağustos'u "kahramanlığın muazzam eseri" diye nitelendirdi.

Yeni Şafak
23:00 - 30/08/2001 Perşembe
Güncelleme: 14:26 - 16/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlandı. Zafer Bayramı dolayısıyla ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Şener Eruygur ve askeri erkan ile bazı askeri dernek temsilcilerinin Aslanlı Yol'daki yürüyüşüyle başladı.



Orgeneral Kıvrıkoğlu, Atatürk'ün kabrine, üzerinde "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Orgeneral Kıvrıkoğlu, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.



Bu arada, TSK mensupları için yayınladığı mesajda Orgeneral Kıvrıkoğlu, 26 Ağustos tarihinde başlayan taarruzu, sadece 4 gün sonra, 30 Ağustos'ta kesin zaferle neticelendiren harekatın, Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını, tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eser olduğunu belirtti. Orgeneral Kıvrıkoğlu, bu eserin, Türk milletinin hürriyet ve istiklal mücadelesinin ölümsüz bir abidesi olduğunu kaydetti. Kıvrıkoğlu ve komutanlar, Zafer Bayramı dolayısıyla Devlet Mezarlığı'nı da ziyaret ettiler.



Komutanlar tebrikleri kabul etti


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile kuvvet komutanları Genelkurmay Karargahı'nda tebrikleri kabul etti. Törende, TBMM Başkanı Ömer İzgi, Başbakan Bülent Ecevit, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, MHP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, ANAP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Bakanlar Kurulu üyeleri, yüksek yargı organlarının başkanları ve üyeleri, TBMM Başkan Vekilleri, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerden SP Genel Başkanı Recai Kutan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül ile diğer siyasi partilerin yöneticileri tebriklerini ilettiler.



İstanbul'daki kutlamalar


İstanbul'daki ilk tören, saat 09.00'da Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda yapıldı. Törende, Vali Erol Çakır, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ümit Özerol, anıta çelenk koydular. Daha sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, Bölge İdare Mahkemesi, üniversiteler, siyasi partiler ile diğer resmi ve sivil kuruluşların temsilcileri tarafından anıta çelenk bırakıldı. Törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Doğan, anıt şeref defterini imzaladı. Taksim Cumhuriyet Anıtı'ndaki törenin ardından, Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni düzenlendi.



Ege Ordusu'nda kutlamalar


Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği en büyük zaferin 79. yıldönümünü minnet ve şükranla kutladıklarını ve bu amaçla Ata'nın huzurunda olduklarını bildirdi. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama törenlerine, Atatürk Anıtı'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından çelenk konularak başlandı. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Tolon, Anı Defteri'ne Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük zaferinin, 79. yıldönümünü minnet ve şükranla kutladıklarını belirtti.



Geniş güvenlik önlemleri


Tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır'da da Zafer Bayramı törenle kutlandı. Diyarbakır Valiliği önünde yapılan törenlere; Olağanüstü Hal Bölge Valisi Gökhan Aydıner, Diyarbakır Valisi Ahmet Cemil Serhadlı, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Atilla Işık, 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Aydoğan Babaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Feriden Çelik ile vatandaşlar katıldı. Kutlamalarda olası bir olaya karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. Şanlıurfa'da büyük coşkuyla kutlanan Zafer Bayramı'nda, kutlamalara katılanlara, törenlerin sonunda 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nca çiğköfte ve lahmacun ikram edildi.



68'liler ve İP'ye gözaltı


Kütahya'nın Dumlupınar İlçesi'nde düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına katılmak isteyen 68'liler Vakfı Başkanı Gökalp Eren ile İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın'ın da aralarında bulunduğu bir grup, kısa süreli gözaltına alındı. Dumlupınar ve Altıntaş Jandarma Karakolları'nda kısa süreli gözaltına alınan vakıf üyeleri, kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından serbest bırakıldılar.



#30 Ağustos Zafer Bayramı
#Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu
#KKTC
23 yıl önce