|

Aşıklık geleneğini sürdürmek için çalışıyorlar

Erzurum'da bir grup halk ozanı, aşıklık geleneğini ve Anadolu'nun kültürel zenginliklerini yaşatmak için buluştukları kültürevinde vatandaşlara ve öğrencilere yörenin halk edebiyatının önemli şahsiyetlerini konu alan sunumlar yapıyor.

Yeni Şafak
15:42 - 29/01/2016 Cuma
Güncelleme: 15:43 - 29/01/2016 Cuma
AA

Yakutiye ilçesindeki kültür ve sanatevinde bir araya gelerek unutulmaya yüz tutan geleneği yaşatan aşıklar, yaptıkları sunumlarla gençlere Erzurumlu Emrah, Aşık Summani, Aşık Dermani, Aşık Reyhani, Aşık Veysel, Fuzuli ve Nabi gibi Türk edebiyatına damga vuran şahsiyetlerin eserlerinden örnekler vererek hayatlarını anlatıyor.




Erzurumlu aşıklardan Selami Yağar, aşıklık geleneğini yeni nesillerle buluşturarak, halk ozanlığının yaşatılmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Aşıklık geleneğinin önemli bir kültürel miras olduğunu ve yaşatılması gerektiğini ifade eden Yağar, şöyle dedi:



"Aşıklık geleneğinin yaşatılması adına birtakım projeleri Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderdim. Türkiye'de halen Bakanlığın açtığı imtihanda başarılı olmuş 500 kayıtlı aşık var. Yaklaşık bin üzerinde de kayıtsız aşık var. Bu memnuniyet verici bir gelişme fakat bu sanatın yeterli derecede toplum içinde yaygınlaşması için edebiyatçıların, Türkiye'de aşıklık yapan insanlara pedagojik eğitimle ders verip bunların üniversite ve liselerin edebiyat bölümlerinde okutulmasını sağlanması gerekiyor.Okullarda bu işin kürsüsü olursa biz bu işi yaşatırız. Millet de millet olma vasfını kaybetmez diye düşünüyorum"


#Aşıklar geleneği sürdürmek için çalışıyor
#Eray Ceylan
#Erzurum
#Selami Yağar
8 yıl önce