|

"Bir edebiyat tarihi" diyebiliriz...

Mehmet Kaplan'ın 56 şair ve yazar hakkında yazdığı makalelerden oluşan "Edebiyatımızın İçinden" adlı eseri yeniden yayınlandı.

Yeni Şafak
00:00 - 24/09/2001 Pazartesi
Güncelleme: 18:54 - 22/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Cumhuriyet devrinin yetiştirdiği en güçlü edebiyat tarihçilerinden ve tabiatıyle de en güçlü münekkitlerinden (eleştirmecilerinden), aynı zamanda parlak üslupçularından olan merhum Prof. Dr. Mehmet Kaplan'ın, tam 56 şâir, edib, yazar ve eserleri hakkında yazdığı tam 66 makale, Dergâh Kitabevi tarafından "edebiyatımızın içinden" adıyle yeniden yayınlanmıştır.. Edebiyatımıza ait edebî eserleri tahlîl eden, onların içindeki edebî ve fikrî unsurları tesbît eden, yazarlarının edebî kişiliklerini değerlendiren bu eser; hem bizzat edebiyatla uğraşanlara, hem de aydınlara ve gençliğe rehber olacak bir açıklık ve mükemmeliyettedir.. Ayrıca şiir, roman, piyes, deneme v.s. yazmak isteyenleri, gerekli bilgi ve kültür malzemesiyle teçhiz edecek bir özellik ve kuvvet taşımaktadır..



Eserleri hakkında makale bulunan şahsiyetlerin listesi şudur: Yûnus Emre, Dede Korkud, Aşık Paşa, Fuzûlî, Karacaoğlan, Akif Paşa, Şinâsî, Nâmık Kemal, Abdülhak Hâmid, Beşir Fuat (Orhan Okay), Ziya Gökalp, Mehmed Akif, Hüseyin Rahmi, Süleyman Nazif, Hamdullah Suphi, Halide Edip, Yahyâ Kemâl, Abdülhak Şinasî, Hakkı Kâmil Beşe, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmed Kutsi Tecer, Hilmi Ziyâ Ülken, Reşit Rahmetî Arat, Zeki Ömer Defne, Sait Fâik, Asaf Hâlet Çelebi, Mümtaz Turhan, Sabri Esat Siyavuşgil, Ahmed Muhip Dranas, Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Osman Sabâ, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Orhan Veli, Orhan Kemal, Fâzıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Necatigil, İlhan Berk, Haldun Taner, Cahit Külebî, Tarık Buğra, Salâh Birsel, Necati Cumalı, Okan Demiriş, Adnan Ardağı, Mehmet Çınarlı, Mustafa Kutlu, Turan Oflazoğlu, M.N.Sepetçioğlu, Mustafa Necati Karaer, Gültekin Sâmanoğlu, Fethi Nâci..



(Mehmet Kaplan, Edebiyâtımızın içinden; Dergâh Yayınları, 0212-5161262).



#Mehmet Kaplan
#"Edebiyatımızın İçinden"
#Edebiyat Tarihi
23 yıl önce