|

Buna özür bile yetmez

İş ilânı veren Destek Yayınevi, alınacak elemanlarda aranan şartları sıralarken bir skandala imza attı. Muhasebe servisi kriterleri sayılırken, “Türbanlı adayların CV’leri dikkate alınmayacaktır. Önemle belirtiriz” ifadesine yer verildi. Yayınevi, yoğun tepki üzerine ilândan yöneticilerin haberdar olmadığı açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/06/2018 Cuma
Güncelleme: 10:46 - 29/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
İş ilânı veren Destek Yayınevi, alınacak elemanlarda aranan şartları sıralarken bir skandala imza attı.
İş ilânı veren Destek Yayınevi, alınacak elemanlarda aranan şartları sıralarken bir skandala imza attı.

Destek Yayınevi tarafından muhasebe personeli aramak için verilen iş ilanında büyük bir skandala imza atıldı. Söz konusu skandal ilanda Muhasebe - Finans Personeli için aranılan özellikleri maddeler halinde tek tek sıralandı. “Bayan” seçeneği içerisinde erkek adayların ve başörtülü adaylarının başvurularının değerlendirilmeyeceği “Türbanlı adayların CV’leri dikkate alınmayacaktır. Önemle belirtiriz” ifadeleriyle belirtildi. Kısa sürede büyük kitleye yayılan ilana ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle sosyal medyada tepki gösterildi. İlan kısa süre içerisinde kaldırıldı.

YAYINEVİ AÇIKLAMA YAPTI

Çığ gibi büyüyen tepkiler üzerine Destek Yayınevi basın açıklaması yayınladı. “Ayrımcılık Kabul Edilemez” başlıklı açıklamada özetle, “Kurumumuz kesinlikle ayrımcı bir politika gütmediği gibi aynı zamanda bünyesinde hali hazırda türbanlı ve erkek personel çalışmaktadır. Böylesine zihin bulandırıcı bir algının yaratılmasına sebep veren bahse konu personelimizin işine derhal son verilmiş olup bundan sonrasında iş ilanımızın yayınlamasına yönetimimizin onayı dışında kısıtlama getirilmiştir. Kurumsal ciddiyete yakışmayacak olan bu tip provokasyona bir daha mahal verilmeyeceğini tüm kamuoyunun dikkatine sunar, istemeden de olsa rencide ettiğimiz tüm kardeşlerimizden özür dileriz” ifadelerine yer verildi.


İŞ AKDİNE SON VERİLMİŞ

Olayla ilgili yayınevinin yazarlarından gazeteci Nedim Şener’den de bir açıklama geldi. Şener, “Kitaplarımı basan Destek Yayınları ile bu saçma ilan hakkında görüştüm. Destek Yayınları’nda başörtülülere ayrım yapılmadığı ve başörtülü çalışan olduğu söylendi. Yönetimin haberi olmadan hazırlanan bu ayrımcı ilanı hazırlayan kişi ile iş akdine son verilmiş” ifadelerini kullandı.

  • Anayasa ihlali
  • Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜR-DER) Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Alagöz: “Bir medya grubunun bu ifadeleri kullanması ve bunu özellikle vurgulaması anayasadaki ayrımcılık yasağının en bariz şekilde ihlali niteliğindedir. Bu çağda böylesine bir zihniyetle hareket etmesi kabul edilebilir değildir.”

Ayrımcılığın belgesidir

Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Cavit Tatlı: “Bu ilan, içerdiği nefret söylemi ile toplumsal kutuplaşma ve ayrışmaya sebebiyet verecek bir ayrımcılık belgesi niteliğindedir. Bu iş ilanına sebebiyet veren ayrıştırıcı zihniyetin karşısında olduğumuzu bir kere daha üzülerek ifade etmekteyiz.”

#Yayınevi
#İlan
#Destek Yayınevi
6 yıl önce