|

'Çağdaş hazine' sergisi

"Modern Türk - 20. Yüzyılın İkinci Yarısında Türk Sanatı" sergisi son yarım yüzyıla damgasını vurmuş yüze yakın Türk sanatçısının eserlerini sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Yeni Şafak
00:00 - 24/09/2001 Pazartesi
Güncelleme: 15:01 - 24/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye'nin ilk "Çağdaş Sanat Müzesi'' Topkapı Sarayı'nda düzenlenen bir törenle ziyarete açıldı. İstanbul Sanat Müzesi Vakfı tarafından düzenlenen "Modern Türk-20. Yüzyılın İkinci Yarısında Türk Sanatı" sergisi, son yarım yüzyıla damgasını vurmuş 100'e yakın Türk sanatçısı'nın eserlerini 10 yıllık dönemlerden oluşan bir zaman tüneli içinde biraya getirerek sanatseverlerin beğenisine sunuyor.



Serginin açılış törenine katılan sanatçılar, ABD'deki ikiz kulelere yapılan saldırılarda hayatını kaybedenleri için saygı duruşunda bulundular. Saygı duruşunun ardından söz alan Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü vekili Yusuf Yaşar, sivil toplum harekatı olarak ortaya çıkan sergide birbirinden değerli çok sayıda sanatçının eserinin biraya getirildiğini belirterek, "Bu sergi, sivil toplum hareketinin ortak çalışmasına güzel bir örnektir. Ortak bir çalışmanın ardından gerçekten de güzel bir sergi hazırlanmıştır. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum" dedi. Tokapı Sarayı Müzesi Müdürü Filiz Çağman ise, Topkapı Sarayı'nın geçmişten günümüze gelen pek çok sanat eserine ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Bugün ise 20. yüzyıla damgasını vuran çağdaş sanatçılarımızın eserlerine ev sahipliği yapıyor. Bundan gurur duyuyoruz" diye konuştu.



100 SANATÇININ ESERİ BİRARADA


Topkapı Sarayı Has Ahırlar bölümünde ziyarete açılan sergide yeralan eserler, Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki özel koleksiyonlardan toplanan yapıtların biraya getirilmesiyle oluşturulmuş. Modern Türk Sanatı'nı 20. yüzyılın ortalarından başlayıp günümüze taşıyan sergide, Türk plastik sanatlarına ait yapıtlar da yer alıyor. Kuzgun Acar, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Yavuz Tanyeli, Abidin Dino, Fethi Arda, Nurulah Berk, Altan Gürman, Mustafa Horasan ve Balkan Naci İslimyeli gibi 100'e yakın Türk sanatçısının yapıtlarını sanatseverlerle buluşturan Modern Türk Sergisi'ndeki yapıtlarda, folklorik, soyut, dışavurum, toplumsal gerçeklik, varoluşsal kaygı ve dışa vurumsal temaları işleniyor. Resim, heykel ve enstalasyon gibi geniş bir yelpazeyi içine alan yapıtların yer aldığı, Türk görsel sanatı ve Türk sanatçısı üzerine odaklanmış, modern sanatın 1950'den bugüne Türkiye'de geçirdiği gelişimi ortaya koyan sergi, 15 Kasım tarihine kadar açık kalacak.


#Türk Sanatı
#"Çağdaş Sanat Müzesi''
23 yıl önce