|

Ciltler dolusu Vefa Sergisi

Unutulmaya yüz tutan el sanatlarını canlandırmayı amaçlayan ‘Bir Usta Bin Usta’ kapsamındaki “Geleneksel Türk İslam Sanatında Ciltleme” sergisi ziyarete açıldı. Sergide kişisel koleksiyonuyla bulunan usta mücellit ciltleme ve kitap restorasyonna sahip çıkacaklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:32 - 4/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen sergi 9 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek.
Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen sergi 9 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek.

Anadolu Sigorta’nın kaybetmeye yüz tutmuş sanat ve zanaat dallarında yeni ustalar yetiştirmeyi hedefleyen ‘Bir Usta Bin Usta’ projesinin 43. kursu tamamlandı.17 öğrenci İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Türk Arşivciler Derneği işbirliği ile Süleymaniye Cilt Evi’nde usta mücellit Rafet Güngör’den ders aldı. Kursun ardından Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde kursiyerlerin ürettikleri klasik ciltleme örneklerinden oluşan “Geleneksel Türk İslam Sanatında Ciltleme” sergisi açıldı.


KURSUN ARKASI GELMİYOR

Yarım asırlık meslek hayatında yurt içinde Süleymaniye kütüphanesi ve Osmanlı arşivlerinde olmak üzere kitap, ferman, berat, yurt dışında binlerce el yazması, taş baskı, nadide eserlerin cilt ve restorasyonunda çalışan Rafet Güngör, “Kursun başarılı olması şimdiden sonraki devamlılığa bağlı. Bugün yazma eserlerin onarımı için yurt dışından insanlar getiriliyor. Neden kendi içimizden ustalar yetiştirmiyoruz?” dedi. Yazma eserin onarımının acemiliği olmadığını belirten Güngör, “Kitap restorasyonu ve ciltleme acemilik kabul etmez. Harfteki bir noktayı değiştirmeniz kelimenin anlamını ve aslını tamamen bozmuş oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

KİTAPLARA İLGİM VAR

63 yaşındaki kursiyer Ahmet Tüfekçi ise şunları kaydetti: “Elimde değerli el yazmaları vardı. Bu kitapları onarmak istediğimde İzmir’de kimseyi bulamadım. Herhangi bir kurum da çıkmadı karşıma. Kendim yapmaktan başka çarem kalmadı. Böyle bir kurs açılması beni cezbetti. Kitaplara karşı bir ilgim vardı. O yüzden yöneldim” dedi.

#Vefa Sergisi
#Rafet Güngör
6 yıl önce