|

Dergiler heyecanını kaybetmedi

Uluslararası Dergi Günleri Sirkeci Garı’nda başladı. Asım Gültekin’in anısına düzenlenen fuara yurt içi ve dışından yüzlerce dergi katılıyor. Dünya Dergiler Birliği Başkanı Metin Uçar, “Görüyorum ki dergilerimiz heyecanını kaybetmemiş. Özellikle yeni çıkan dergileri ve genç dergicileri görmekten dolayı çok memnunuz” dedi.

00:00 - 1/10/2021 Cuma
Güncelleme: 01:57 - 1/10/2021 Cuma
Yeni Şafak
Sirkeci Garı’nda dergiler buluştu.
Sirkeci Garı’nda dergiler buluştu.
LATİFE BEYZA KAHVECİOĞLU
Uluslararası Dergi Günleri Sirkeci Garı’nda başladı. Dünya Dergiler Birliği (DERGİBİR) tarafından bu yıl 12. kez düzenlenen “Uluslararası Dergi Günleri” geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan eğitimci ve yazar Asım Gültekin anısına gerçekleşiyor.
Gültekin, özellikle gençlerin dergi çıkarması, dergilerde yazması için onları yönlendiren ve aynı zamanda fuarın yapılmasına öncülük eden bir isimdi.

  • Etkinliğin açılışında konuşan Dünya Dergiler Birliği Başkanı Metin Uçar, pandeminden dolayı uzun bir aradan sonra bir araya gelmekten dolayı mutlu olduklarını belirterek,
    “Görüyorum ki dergilerimiz heyecanını kaybetmemiş. Özellikle henüz taptaze yeni çıkan dergileri ve genç dergicileri görmekten dolayı çok memnunuz. Buraları çıraksız bırakmamamız gerekiyor”
    dedi.

HER DERGİ KALEDİR

Gazeteci yazar İsmail Kılıçarslan da geçtiğimiz yıllarda dergicilik günlerinin yaklaşmakta olduğunu Asım Gültekin’in kendisini sık aramaya başladığı zamanlardan anladığını dile getirerek şunları söyledi:
“Burada 315 dergi var, her birinin birer kale olduğunu düşünüyoruz. Bu dergiler etrafına topladığı entelektüel birikimle Türkiye’yi dönüştürecek kadrolar oluşturuyor.”

GENÇLER ÖNEMLİ

  • Yazar Muharrem Balcı ise eski bir yayıncı ve dergici olduğunu belirterek,
    “Özellikle ortaokul ve lise öğrencilerinin çıkarttıkları dergileri çok önemserim”
    yorumunu yaptı. Yurt içi ve yurt dışından yüzlerce derginin katıldığı Dergi Günleri fuarı, 3 Ekim’e kadar devam edecek. 5 gün boyunca sürecek olan fuarda 97 farklı etkinlik gerçekleştirilecek.
    Tanınmış yazarların imza günlerinin yanısıra Osmanlıca hızlı okuma, yazma kursundan, dergi atölyelerine, mini konserlerden panellere kadar birçok etkinlik yapılacak.
    3 Ekim tarihine kadar devam edecek Uluslararası Dergi Günleri, Pazar günü saat 17.00’de düzenlenecek olan “Dergiciliğin Enleri 2021” ödül töreni ile sona erecek.

Albayrak Dergi Grubu olarak fuardayız

Albayrak Dergi Grubu da Nihayet, Gerçek Hayat, Derin Tarih, Cins, Z Raporu, Bilge Minik, Bilge Çocuk, Lokma, Post Öykü, Sky Road dergileri olarak fuarda yerini aldı. Fuar girişinde yer alan stand ilk günden itibaren okuyucuların yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Fuarın en büyük standı olan Albayrak Dergi Grubu en fazla ziyaretçi ağırlayan stand oldu.

Asım Hoca’mızı anlatacağız

  • Asım Gültekin’in öğrencisi Volkan Yahşi “Asım Hoca ile 7-8 sene boyunca etimoloji okumaları yaptık.
    Asım Hoca’nın dergici kişiliği, etimoloji çalışmalarının biraz önüne geçse de köşe yazıları, ‘Birden Bine’ kitabı ve farklı mecralardaki yazılarıyla son on yılı hususi olarak etimoloji çalışmalarıyla geçti. Bu çalışmalar biraz gölgede kalıyor.
    Rasim Özdenören gibi bir büyüğümüz de Asım Hoca’nın bu çalışmalarının değerinin bilinmesine dikkat çekiyor. Bizim bu standla çabamız Asım Hoca’nın çalışmalarını tanıtmak.” dedi.
#Uluslararası Dergi Günleri
#Sirkeci Garı
#Metin Uçar
#Dünya Dergiler Birliği
3 yıl önce