|

Edebiyat belgeliği müze niteliğinde

Melih Cevdet, Cemal Süreya, Asım Bezirci gibi Türk edebiyatının önemli isimlerine ait yazı, belge ve kişisel eşyaların yer aldığı arşiv, Kemal Tahir Halk Kütüphanesi’nde ziyarete açıldı. Arşiv, bir edebiyat müzesi niteliğinde.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 31/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 04:09 - 31/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kemal Tahir Halk Kütüphanesi’nde sergilenen Ece Ayhan’ın daktilosu
Kemal Tahir Halk Kütüphanesi’nde sergilenen Ece Ayhan’ın daktilosu

Edebiyat tutkunları son yıllarda sevdikleri yazarları, şairleri daha yakından keşfetmenin mutluluğunu yaşıyor. Düzenlenen paneller, açılan yeni sergiler bu noktada önemli bir boşluğu dolduruyor. Yazar ve şairlerin kişisel eşyaları, yazı taslakları buralarda gün yüzüne çıkıyor. Heyecan verici son gelişme ise Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan geldi. Sendika arşivinde yer alan edebiyat belgeliğini ziyarete açıldı.

Kadıköy Belediyesi Kemal Tahir Halk Kütüphanesi’nde sergilenen arşiv, okurlar için oldukça zengin malzemelere sahip. Cumhuriyet tarihinin önemli yazar ve şairlerine dair ne ararsanız burada. Aralarında Asım Bezirci, Cemal Süreya, Melih Cevdet Anday, Arif Damar, Mehmet Seyda gibi isimlerin kişisel eşyalarından yazı taslaklarına değin birçok belgeye rastlamak mümkün. Cemal Süreya’nın mektupları, Ece Ayhan’ın daktilosu, Asım Bezirci’nin taslakları, Nâzım Hikmet’in el yazısı şiirleri, Enver Gökçe’nin yazı defteri, Melih Cevdet Anday’ın ilk baskı kitapları bunlardan sadece bir kaçı. Belgelikte ailelerin onayıyla alınan, yazar ve şairlerin el yazı notları, yarım bırakılmış yazı taslakları da bulunuyor.

YAZARLARLA BESLENECEK

Başkan Mustafa Köz, arşivin edebiyat belleği oluşturması bakımından önemli olduğunu dile getirdi. Sergilenen eşyaların ve belgelerin herkese açık bir edebiyat müzesi niteliğinde olduğunu belirten Köz şöyle konuştu: “Yazarların yazı gereçlerini de öne çıkarıyoruz. Daktiloları, kalemleri, gözlük, kalem kutusu, kişisel eşyalarıyla özellikle yazma serüvenlerine tanıklık etmiş yazı gereçlerini almak istedik. Sürekliliği olacak yeni yazarlarla beslenecek, yazarların yazı gereçleri ve diğer süreçlerine tanıklık etmiş eşyalarıyla bir kent müzesi oluştu. Bir de özelliği şu; geçmişte yazarların evleri müze olmuş ya da kimi yazarlar adına müzeler açılmış. Fakat böyle bütün yazarları kapsayan gelişmiş bir müze şimdiye kadar açılmamıştı. Sadece yarım bırakılmış bir şiir, yazı taslağ, deneme makale de var. Örneğin Asım Bezirci’nin arşivi yarım bırakılmış birçok metni sergiliyoruz. Üniversite ve lise gençliğinin gelip çalışabileceği, arşivi görebileceği bir müzemiz var artık.”

  • Cemal Süreya’nın ceketi Ece Ayhan’ın daktilosu
  • Nazım Hikmet’in el yazısı mektupları, Cemal Süreya’nın ceketi, Sennur Sezer’in kitapları, Ece Ayhan’ın daktilosu, Azım Bezirci’nin kimliğini merak ediyorsanız soluğu Kemal Tahir Halk Kütüphanesi’nde alabilirsiniz. Kütüphane, Pazartesi ve resmi tatiller dışında her gün 09.00- 18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

#Kemal Tahir Halk Kütüphanesi
#Yazar
#Kişisel eşya
#Arşiv
5 yıl önce