|

Hayal perdesi müzikal oldu

Türk tiyatrosunun geleneksel formu Karagöz, bu kez müzikal olarak sahneye uyarlandı. 11 Haziran'da seyirciyle buluşacak müzikalin yazarı ve yönetmeni Murat Karahüseyinoğlu, “Bu toprağın değerini hatırlatmak istiyoruz” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2016 الثلاثاء
Güncelleme: 21:54 - 30/05/2016 الإثنين
Yeni Şafak

Yüzyıllardır Türk toplumunun mihenk taşlarından biri olan Karagöz ve Hacivat Gölge Oyunu yeni bir formla karşımıza çıkıyor. Senarist ve yönetmen Murat Karahüseyinoğlu, Anadolu sözlü kültürününün en güzel örneklerinden Karagöz ve Hacivat'ı gölge oyunundan çıkarıp, geleneksel yapısını bozmadan bir müzikale dönüştürdü. Zenne, Arap Bacı, Tuzsuz Deli Bekir karakterleri de ilk kez sahnede canlanacağı Karagöz Müzikali 11 Haziran Cumartesi günü Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak. Provalar sürerken yazar ile buluştuk, müzikal serüvenini konuştuk.



İMKANSIZDI GERÇEK OLDU


Karahüseyinoğlu, uzun yıllardır zihnini meşgul eden projenin sahnelenme serüvenini şu sözlerle anlattı: “Ustam bildiğim Hayali Torun Çelebi-Tuncay Tanboğa ile çeşitli Karagöz çalışmalarımız olmuştu. Karagöz'le ilgili yetişkinler için neler yapılabileceği zihnimi her zaman meşgul etti. Yıllar sonra bir çocuk oyunu yazayım isterken, iş büyüdü ve yetişkinler için Karagöz Oyunu'na dönüştü. Geleneksel sanatların sahipleneni çoktur. Amacımız kimsenin el atmaya cesaret edemediği, imkânsız gibi görünen işleri hayata geçirmek. Bu toprağın değerini samimiyetle tüm birikimimizi ve olanaklarımızı kullanarak sahneye taşıdık. Yaşayan bir gösterimin yerini sanırım hiçbir şey tutamaz.”



BU KEZ YETİŞKİNLERE ÖZEL


Sanatçı, projeyle birlikte 'var gibi görünen' Karagöz mirasını hatırlatmayı amaçladığını söylüyor. Karahüseyinoğlu, “Kime sorsanız Karagöz'ü bildiğini ve seyrettiğini söyleyecektir. Fakat oyunu perdede izleyen çok az sayıda insan vardır. Birçok aydın, kültür adamı, siyasetçinin oyunun tamamını seyrettiğini düşünmüyorum. Karagöz aslında çocuklar için değildir, olmamıştır” diyor. Oyunda Elçin Atamgüç, Irmak Örnek, Murat Ozan, Özge Öztürk ve Münir Özkul'un kızı Güner Özkul gibi isimler sahne alıyor.



Yeni öyküler eklendi






Saflığı, dürüstlüğü ve kendinden ödün vermeyen tavrıyla, lafını esirgemekten çekinmeyişiyle bugüne dek ulaşan Karagöz efsanesinin müzikali, geleneksel metne sadık kalınarak sekiz oyunda toplandı. Uyarlamaya 4 yeni öykü eşlik ediyor. Tamamı 5 çalgılı orkestra tarafından canlı olarak icra edilen müzikler, müzikalde ana unsur olarak kullanılıyor. Metni, yoğun bir çalışma sonucu müzikale dönüştürebildiklerini belirten Karahüseyinoğlu, “Yazım sürecini oyuncu Nevzat Çankara'yla birlikte yürüttük. Provalar, oyuncu seçimi, tasarım, müzikler derken en heyecan verici aşamaya kadar geldik” şeklinde konuştu.


#Murat Karahüseyinoğlu
#Karagöz ve Hacivat
#Murat Ozan
#Özge Öztürk
٪d سنوات قبل