|

İlhami Çiçek’ten Ahilik tezi

Genç yaşta aramızdan ayrılan “Satranç Dersleri” kitabının şairi İlhami Çiçek’in üniversite yıllarındaki bitirme tezi gün yüzüne çıktı. Kardeşi Latif Çiçek aracılığıyla ulaştığımız tez, Erzurum’da Ahilik Kültürü üzerine kaleme alınmış 110 sayfalık kapsamlı bir çalışma.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:18 - 31/08/2017 Perşembe
Yeni Şafak
İlhami Çiçek’ten Ahilik tezi​
İlhami Çiçek’ten Ahilik tezi​

Satranç Dersleri adlı şiir kitabıyla hem kendi kuşağını hem de kendinden sonraki nesli etkilemeyi başaran şair İlhami Çiçek’in bundan 39 yıl önce henüz üniversite öğrencisiyken hazırladığı “Erzurum’da Ahilik ve Yaşayan Ahi Gelenekleri” adlı mezuniyet tezine kardeşi Latif Çiçek aracılığıyla ulaştık. 110 sayfalık tez, Ahilik kültürünün etkisiyle Erzurum yöresinde söylenen türkü, şiir, atasözü ve deyimlerden oluşuyor. Erzurum’da Ahi geleneğini sürdüren son ustalarla görüşen Çiçek, kardeşi Latif Çiçek’in anlattığına göre bu görüşmeleri kayıt altına almış ve bu ses kayıtları hâlâ aile tarafından korunuyor.


AĞABEYİMİN SESİ YANIKTI

Henüz 29 yaşındayken vefat eden İlhami Çiçek'in, halk edebiyatına karşı özel bir merakı vardı. Abisinin halk kültürüne ve edebiyata çocuk yaşlardan itibaren ilgi gösterdiğini anlatan Latif Çiçek şu bilgileri verdi:

“Halk âşığı, Hakk âşığı olarak bilinen ve sevilen Âşık Sümmani Baba büyük dedemiz Mehmet Ağa’nın dostu ve yâreni imiş. Köyümüze geldiğinde evimizde kalırmış. Bu yüzden halk müziği, halk şiiri, sesiyle, sözüyle çocukluğumuzdan itibaren kulaklarımızı doldurmuştu. Çoğu ozanın şiirlerini ezberlemek ve gündelik hayatımızda veya yeri geldiğinde karşılaşılan olumsuz bir duruma karşı sabır eşiğimizi yükseltmek adına -bir tür telkin- bir dörtlük söylemek iletişim kurma yöntemiydi. Ağabeyimin sesi çok yanıktı, bazı türküleri çok güzel söylerdi.”


Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde o yıllar görev yapan Prof. Dr. Fikret Türkmen’in öncülüğünde hazırlanan tezin ayrıntıları Dergâh dergisinin Eylül sayısında okurla buluşuyor.

#İlhami Çiçek
#Ahilik
7 yıl önce