|

İyi ki doğdun Haldun Taner

Haldun Taner anılıyor. Yapı Kredi Yayınları “Bir Güçlü Yazar, Bir Güzel İnsan: Haldun Taner 100 Yaşında” başlıklı sergiyle Türk edebiyatına ve tiyatrosuna önemli katkıları olan usta yazarı doğumunun yüzüncü yılında anıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 01:06 - 25/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Türk edebiyatına, basınına ve tiyatrosuna büyük katkılar ve yenilikler sunan usta yazar Haldun Taner, 100 yaşında. Haldun Taner'in bütün eserlerini bu yıl içinde yayımlamaya başlayan Yapı Kredi Yayınları, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi ile işbirliğine giderek Taner'i kapsamlı bir sergiyle anıyor. “Bir Güçlü Yazar, Bir Güzel İnsan: Haldun Taner 100 Yaşında” başlıklı sergide yazarın fotoğrafları ve özel eşyalarının yanı sıra kitapları da sergileniyor. Sergi, yazarın hayatının belirli dönemlerini, ilgi alanlarını ve edebi yolculuğunu gözler önüne seriyor.



TÜRK DÜNYASINDA ANILIYOR


Cumhuriyet döneminin önde gelen yazarlarından biri Haldun Taner, Türk dünyasının UNESCO'su TÜRKSOY tarafından yılın insanı seçildi. Öte yandan İstanbul Üniversitesi Haldun Taner Tiyatro Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümü İstanbul tiyatro Festivali ve Pera Müzesi işbirliğiyle Haldun Taner'in doğumunun yüzüncü yılını bir tiyatro buluşmasıyla kutluyor. 2. Uluslararası Disiplinlerarası Tiyatro Buluşması 26-27 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek.



Toplumsal olaylar sahnede


Nasıl ki dünyada epik tiyatronun gelişmesinde Bertolt Brecht'in katkıları olduysa ülkemizde de bu rolü Haldun Taner üstleniyor. En tipik örneği ise 1964'te sahnelenen Keşanlı Ali Destanı. Türkiye'de ilk epik tiyatro örneği olan bu oyundan sonra Taner'in ünü dünya çapında yayılıyor. Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Bu Şehr-i İstanbul Ki, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım diğer önemli oyunlarından bazıları. Sadece epik değil kabare tiyatrosunun da gelişmesine Taner öncülük ediyor. Toplumsal ve güncel olayları eleştirel bir bakış açısıyla tiyatro sahnesine taşıyor.





#Haldun Taner
#tiyatro
#edebiyat
9 yıl önce