|

Mistik müzikler buluşuyor

Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali bu yıl 15. kez gerçekleştirilecek. Festivalin dünyanın farklı yerlerinden mistik müziklerin buluşma noktası hâline geldiğini söyleyen Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Müziğin etkili gücü sayesinde toplumlararası etkileşimi arttırmayı amaçlıyoruz” diyor.

Harun Karaburç
04:00 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 04:58 - 18/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali 15 yaşında
Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali 15 yaşında

Konya’da 15 yıldır Hak ve musıki aşıklarını buluşturan bir festival düzenleniyor: Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali. Bugün dünyanın geleneksel müzikler alanındaki en saygın festivallerinden biri olarak gösteriliyor. “Musıkî dinlemek Hak âşıklarının gıdasıdır” mottosu ile gerçekleştirilecek olan festival bu yıl 20 Eylül 2018 tarihinde TRT 1 tarafından yapılacak 10 Muharrem “Ehl-i Beyt Aşkına” Özel Konseri ile başlayacak.


Festivale Fas’tan Redwan El Asmar, Afganistan’dan Daut Khan Sadozai, Lübnan’dan Daline Jabbour, İran’dan Sanat Yönetmenliğini Keyhsüru Pornazeri’nin yaptığı Hümayun Şeceriyan’ın solist olduğu Şems Topluluğu, İspanya’dan Arianna Savall, Irak’tan Kerkük Dedeler Yadigârı Topluluğu, Azerbaycan’dan Zabit Nebizade, Özbekistan’dan Munojot Yo’lchiyeva katılacak. Türkiye’den ise Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu ve Alimoğlu ‘Ruhun Dansı’ Topluluğu yer alacak. Festival, 30 Eylül’de son bulacak.


TOPLUMLARARASI ETKİLEŞİM

Festival öncesi Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ile görüştük. Festivalde, popüler unsurlarla karışmamış geleneksel mistik müziklere otantik yapıları ve özellikleri korunarak sergilenebilecekleri yani “kendileri olarak var olabilecekleri” bir kültür ortamı sağlandığını söyleyen Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Festival ile Mevlâna’nın sözle ifadesi mümkün olmayan sınırsız aşkına, vecdine, bütün insanlığı kucaklayan tefekkürüne lâyık bir program sunmayı hedefledik. Dünyanın çeşitli yerlerinden mistik müziklerin buluşma noktası hâline gelen festivalimiz, tüm dünyada izlenirliği her geçen gün artan mistik müzikleri tanıtmayı ve müziğin etkili gücü sayesinde toplumlararası etkileşimi arttırmayı amaçlıyor” diyor.

  • 47 ülkeden 715 sanatçı katıldı
  • Festivale şimdiye kadar 47 ülkeden 133 grup ile 715 sanatçının katıldığını belirten Abdüssettar Yarar, dünyanın en saygın müzik dergilerinden Songlines tarafından 2015 yılında ‘Dünyanın En İyi 25 Festivali’ arasında gösterilmekten sonra da ‘Dünyanın En İyi 8 Festivali’ arasına girmekten mutluluk ve kıvanç duyduğunu kaydediyor. Bugüne kadar katılan isimlerden bazıları ise şöyle: Faiz Ali Faiz ve Topluluğu, Ali Reza Khorbani, Şehram Nazeri, Alim Qasımov, Farida Parveen, Nadira Pırmatova, Juan Carmona, Branches Breath, Yesevi Ensemble, Soul To Formosa, Alash Topluluğu, Maallem Hamid El Kasri, Tengir Too, Sima Bina, Zakir Hussain, Jamaluddin Fakir, Dorsaf Hamdani, Mahsa Marjan Vahdat, Üstad Ghulam Hussain, Üstad Muhammed Reza Shajarian, Kayhan Kalhor.
#Konya
#Mistik Müzik Festivali
#Abdüssettar Yarar
6 yıl önce