|

Münir Özkul'un eşi: Yatalak kalsaydı benimle olsaydı

93 yaşında hayata gözlerini yuman Münir Özkul'un eşi Umman Özkul, eşini kaybetmenin acısını anlattı. Münir Özkul'un 11 yıldır yaşadığı acının bitmesine sevindiğini söyleyen Özkul bir yandan da "Öyle yatalak kalsaydı yeter ki benimle olsaydı" dedi.

Yeni Şafak
15:26 - 14/01/2018 Pazar
Güncelleme: 16:53 - 14/01/2018 Pazar
Diğer
5 Ocak'ta vefat eden Münir Özkul, Demans hastalığı ile mücadele ediyordu.
5 Ocak'ta vefat eden Münir Özkul, Demans hastalığı ile mücadele ediyordu.

İstanbul'daki evinde 93 yaşında hayatını kaybeden Yeşilçam’ın usta ismi Münir Özkul’u, son anına kadar yanında olan eşi Umman Özkul anlattı. Münir Özkul'a 11 yıl boyunca bakan ve sürecin zor olduğunu söyleyen Umman Özkul, “Evliliğimiz 40 yıllıktı. Aramızda 27 yaş vardı. Ama bu hiç sorun olmadı. Ben yatağa bağımlı olsaydım, eminim o bana çok daha iyi bakardı. Münir mükemmeldi. Çok zordu. Onu artık kaybedeceğimi anladım. Güner’i (Münir Özkul’un kızı) çağırdım. Zaten evi bize çok yakın. Koştu geldi. Yanağımı Münir’in yanağına dayadım. Güner de elini tuttu. Sonra melek gibi uçtu. Öyle yatalak kalsın, yeter ki benim olsun düşüncem belki size bencil gelebilir. Tek tesellim, 11 yıldır süren acıları nihayet bitti" dedi.


Münir Özkul kimdir?

15 ağustos 1925 tarihinde İstanbul Bakırköy'de doğan Münir Özkul küçük yaşlarda tiyatroya merak sardı. Özkul, İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde eğitimine devam etti.

Küçük Sahne ile tiyatroda yükseldi

Eğitiminin tamamlayan Özkul, Bakırköy'de bulunan Halkevi'nde oyunculuğa adım attı. İlk amatör sahne deneyimlerini burada gerçekleştiren Özkul, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bir süre oynadıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'na geçti. Ses Tiyatrosu'nda sergilenen oyunlarda rol almaya başladı. Ardından özel bir tiyatro olan Küçük Sahne'ye geçti. Burası Özkul'un yükselişinde bir dönüm noktası oldu.

Muhsin Ertuğrul ile tiyatrodan sinemaya

Yeteneği Muhsin Ertuğrul'un gözünden kaçmayan Özkul, Küçük Sahne'de birçok başarılı oyunlarda da yer aldı.Tiyatro sahnelerinden "tesadüfen" film setlerine geçişi 40'lı yılların sonuna denk düşen Özkul, askerliğini yaptığı dönemde, "Vatan ve Namık Kemal" adlı filmde yönetmen asistanlığı yapan arkadaşı Sırrı Gültekin'i ziyaret için Yeşilçam'a gittiği birgün ilk defa bir filmde figüran olarak rol aldı.

400'den fazla filmde oynadı

Üniformalı bir figüran arayışı içinde olan arkadaşının ricasını kırmayarak, biraz da komik bir anı olsun diye kamera karşısına geçti ve rol aldığı 400'ün üzerinde filmle, Türk sinemasına damgasını vuran önemli karakter oyuncuları arasına girmesini sağlayacak sinema serüveni böylece başlamış oldu.



#Münir Özkul
6 yıl önce