Müzik piyasasını sığ buluyoruz

Yeni Şafak
Harun Karaburç
04:0020/01/2015, Salı
G: 19/01/2015, Pazartesi
Yeni Şafak

İlk albümleri Hiçbi' Yere Doğru ile müzik piyasasına adım atan genç rock grubu Evden Uzakta, bu akşam Roxy’de sahne alacak. Albümün tüm kayıtlarını Amerika'da tamamlayan grup, Türkiye’deki müzik endüstrisini sığ buluyor.

2012 yılında kurulan Evden Uzakta müzik grubu punk tadında eğlenceli şarkılarını We Play etiketiyle ‘Hiç’bi Yere Doğru’ albümünde dinleyenleri için bir araya getiriyor. Albümün tanıtım konseri ise bu akşam İstanbul Roxy’de gerçekleşecek. Evden Uzakta, gitarda, vokallerde Kerem Brumend, basgitarda Can Şahin, tuşlularda Batuhan Bükücü, davulda Emre Kaya, gitarda ve geri vokallerde Serhat Sevinç’ten oluşuyor. Şarkılarının kayıtlarını Amerika’da Baltimore’da Valencia Studios’da gerçekleştiren grup Türkiye’deki müzik endüstrisini sığ buldukları için Amerikalı prodüktörlerle çalışmışlar. Yolları açık olsun diyelim.

Öncelikle albümü neden Amerika’da kaydettiniz? İngilizce kaydedip ilk önce yurt dışında piyasaya çıkarmayı düşünmediniz mi?

Türkiye’deki müzik endüstrisi ABD’ye göre oldukça sığ, açıkçası istediğimiz “sound” konusunda tecrübeli pek fazla yerli prodüktör, ses mühendisi bulunmuyor Bu da bizi doğal olarak yabancı prodüktörlerle temasa geçmeye itti. Kerem’in bir dönem ABD’de yaşamış olması, orada daha önceden endüstri içinden farklı kişilerle fikir alışverişinde bulunmuş olması da bu kararda etkili oldu. Albümün İngilizce versiyonunu kaydetmek, yurt dışında da piyasaya sürmek hala üzerinde durduğumuz bir konu. Türkiye’de yaşayan bir grup olarak ABD’li bir plak şirketine bağlı olmanın getireceği bir takım dezavantajlar var. Ama bu konuyu tamamen kapatmış değiliz, yavaş ilerlese de bazı planlarımız var.

ŞARKILAR EVDEN ÇIKTI

‘Hiçbi’ Yere Doğru’nun temasını hangi duygular oluşturuyor?

Albümün tek bir teması yok ama yoğunlukla bildiğiniz, tanıdığınız, kendinizi güvende hissetiğiniz bir ruh halinin peşinden koşmayı anlatıyor. Çocukluğunuzu geçirdiğiniz eve geri dönmek, ilkokulunuzun önünden geçmek, ilk sevgilinizle sokakta karşılaşmak, kaybettiğinizi düşündüğünüz bir eşyanızı seneler sonra bulmak size neler hissetiriyorsa alın onları birbirine karıştırın, albümün teması buna benzer bir şey.

İçinizdeki müzik aşkıyla bir yola çıkıyorsunuz. Bu aşkı, duyguyu insanlarla paylaşıyor olmak nasıl bir duygu?

Sanırım bu çocuğunuzun büyüyüp evden ayrılmasına benziyor. 10 şarkının zamanla bir araya gelmesi, albüm sürecinin tamamlanması, albümlerin basılması ve satışa çıkması, dinleyicilere ulaşması heyecan ve gurur verici bir şey ama bir yandan da o şarkılar artık sadece bizim değil pek kontrol edemediğimiz bir sürecin parçası artık onlar. Bu da doğruyu söylemek gerekirse biraz kaygı verici.

Müzik tarzınız punk ve rock arasında, hangisine daha yakın?

Bunun cevabını dinleyenlere bırakalım. Grup elemanalarının bir çoğu punk-rock, pop-punk hardcore punk gruplarını dinleyerek büyüdü. Bu tarzların üzerimizde bıraktığı etki çok büyük ama bu bizimde aynı türü icra ettiğimiz anlamına gelmiyor. Kendimizi herhangi bir tarzın içinde kısıtlamak istemiyoruz.

Ülke gündemi albümü geciktirdi

Albümün grup kurulduktan yıllar sonra çıkmasının nedeni neydi?

Bunun birçok nedeni var ama çoğunluğu bizim elimizde olan şeyler değildi. Kayıtlar tamamlandıktan sonra albümün basılması sürecindeki bürokrasi beklediğimizden uzun sürdü, bu da bizi zaman zaman karamsarlığa itti. En önemlisi huzurlu bir ülkede yaşamadığımız aşikar. Ülkenin gündemini etkileyen birçok olay bizim planlarımızı da ertelememize sebep oldu.
#Evden Uzakta
#We Play
#İstanbul Roxy
#konser