|

Öykümüzü dünyaya anlattı

Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın anısına düzenlenen kültür ve sanat festivali sona erdi. Kapanışta konuşan İbrahim Kalın, “Neşet Ertaş, insanın yeryüzündeki serüvenini en güzel şekilde anlatan hikaye anlatıcısıdır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 03:27 - 6/08/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İbrahim Kalın, Erol Parlan, Okan Murat Öztürk, Kubilay Dönmetaş ve Bayram Bilge Tokel, Neşet Ertaş’ı anlattı.
İbrahim Kalın, Erol Parlan, Okan Murat Öztürk, Kubilay Dönmetaş ve Bayram Bilge Tokel, Neşet Ertaş’ı anlattı.

‘Bozkırın Tezenesi’ Neşet Ertaş’ı anmak amacıyla düzenlenen 2. Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivali sona erdi. Festival bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle düzenlendi. Ertaş’ın gönül dostları üç gün boyunca bir araya geldi.

DİLİ EVRENSEL

Dün gerçekleşen kapanış programında konuşan İbrahim Kalın, Ertaş’ın müziğine ve felsefesine değindi. “Ozanlık kültüründe söz son derece önemlidir bazen müzik onu takip eder. Neşet Ertaş’ı Anadolu topraklarının dışına taşıran, Balkanlara, Avrupa’ya götüren odur” diyen Kalın, şunları kaydetti: “Neşet Ertaş’ın müziği aynı Anadolu müzik geleneği gibi evrenseldir. Bunu bir mahalli ya da ulusal müzik olarak görmek Avrupa merkezci bir bakış açısı olur. Biz bugüne kadar Batı müziğini evrensel müzik kriteri olarak zihnimize kodladık. Artık bu kategorileri de bir kenara koymak gerek. Bach, Mozart, Schubert büyük müzisyenlerdir. Ben de keyifle dinlerim. Ama benim için aynı evrensel müzik kalitesine sahip olan bir geleneğimiz var.”

Ertaş’ın, sazı ve sözünün yanısıra özüyle bizi sarmalayan bir ozan olduğunu kaydeden Kalın, “Neşet Ertaşi İnsanın yeryüzündeki serüvenini en güzel şekilde anlatan büyük bir hikaye anlatıcısı” dedi. Prof. Dr. Erol Parlak ise “Onu anlamamız ve anlatmamız lazım. Uluslararası bir Neşet Ertaş sempozyumunun artık zamanı gelmiştir” dedi. Etkinliğin ardından festival kapsamında dağıtılan ödüller de sahiplerine takdim edildi.

#Neşet Ertaş
#Kültür ve Turizm Bakanlığı
#Kırşehir Valiliği
#Kırşehir Belediyesi
6 yıl önce