|

Sanat için sokağa çıkın

Atinalı ressam Konstantinos Kerestetzis, 2006'dan bu yana gezdiği İstanbul'a hayran kalınca sokak sokak dolaşıp resimler yaptı ve bir sergi açtı. Sokakların kendisine hayat verdiğini söyleyen Kerestetzis, Türk ressamlara ‘sokağa çıkın’ çağrısı yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:35 - 11/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Konstantinos Kerestetzis, İstanbul ve Atina’da yaşayan bir ressam. Bugünlerde Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun İstiklal Caddesi’ndeki Sismanoglio Megaro binasında İstanbul’u resmettiği eserleri sergileniyor. İstanbul’a ilk kez 2006 yılında gelen Kerestetzis, o yıllardan bugüne kendisini derinden etkileyen bu şehrin sokaklarını, esnaflarını, insanlarını resimleriyle anlatıyor. Resimlerini sokaklarda çizen Kerestetzis, sokakların kendisine ilham ve hayat verdiğini söylüyor. Atölyede çalışmak ona göre değil. Sokakta resim yapılması pek alışık olduğumuz bir durum değil bu yüzden Kerestetzis insanlardan büyük ilgi görüyor. Bir de Türk ressamlara çağrı yapıyor: “Sokağa çıkıp resim yapın! O zaman şehri, hayatı ve insanı gerçekten algılayacaksınız.”

ATİNA RESMİ YOK

Kerestetzis, Atina doğumlu. Ama başta da dediğimiz gibi hem İstanbul’da hem Atina’da yaşıyor. Atina ve İstanbul’da yaşamanın sanatına katkısının olduğuna inanıyor. Çünkü biri diğerini zenginleştiriyor. Bütün dünyayı geziyor ama nihayet yurduna, evine dönüyor. Şimdi İstanbul’da yani ikinci yuvasında. 2006’da hangi şehri çizmesi gerektiği konusunda düşünmeye başlayan sanatçı Nisan ayında Amerika’ya gidiyor. Amerika’dayken Anadolu kültürü ile olan bağlarının Batı'ya olan bağlarından daha kuvvetli olduğunu farkediyor. Anadolu kültürü onu daha çok etkiliyor. “Kısacası Amerika bana İstanbul’u gösterdi” diyor. İşin ilginç tarafı Kerestetzis hiç Atina portresi çizmemiş.

İSTANBUL’DA ADIM BİLE VAR

“2006’da İstanbul’a ilk defa geldiğimde çocukluğumu hatırladım. Çünkü hala bazı semtlerde çocuklar sokaklarda oynuyor ben de sokaklarda oynayarak büyüdüm bu beni çok etkiledi. Hemen bağ kurdum eskiye dayanan bir bağdı bu” diyen Kerestetzis’e Taksim’de karşılaştığı bir sokak adı bu şehre daha çok ait hissettirmiş. Bu sokak Keresteci Sokağı. Soyadını gören Kerestetzis, “İsmim bile var bu şehirde” demiş. Fener, Balat resimlerini yaptığı ilk yerler. Sergide, bu semtlerin yanı sıra İstanbul’un pek çok semtinden resimler var. Resimlerde o semtlerin dokusu ve ruhu o kadar canlı ki...

Şehrin tarihi kayboluyor

Kerestetzis’in Sismanoglio Megaro’daki İstanbul temalı eserleri aslında tamamlanmamış bir üçlemenin eserleri. Üçlemeyi bu yıl tamamlayacağını söyleyen Kerestetzis, “İstanbul’da bazı gelenekler ve değerler hala devam ediyor. Atina’da ise bu geleneklerin bazıları kayboldu. İstanbul’un bu özelliğini çok seviyorum" diyor.

#Konstantinos Kerestetzis
#Atina
#Sismanoglio Megaro
9 yıl önce