|

Seslerin Cemi muhabbet vadediyor

Tanbur üstadı Özer Özel ve bağlama ustası Coşkun Karademir, ‘Seslerin Cemi’ ile klasik müzik ve halk müziğini birleştiriyor. Müziklerin ayrıştırılmasına karşı çıktıklarını belirten Karademir, “Her iki türün birbirinden beslendiğini ortaya koymak istiyor ve muhabbet vadediyoruz” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/02/2018 Salı
Güncelleme: 04:56 - 27/02/2018 Salı
Yeni Şafak
İkili, İstanbul’un ve Anadolu’nun seslerini kendilerine has bir şekilde ortaya koyuyorlar.
İkili, İstanbul’un ve Anadolu’nun seslerini kendilerine has bir şekilde ortaya koyuyorlar.

Tanbur üstadı Özer Özel ve bağlama ustası Coşkun Karademir, ‘Seslerin Cemi’ ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir araya geliyor. Çaldıkları sazlara sarsılmaz hakimiyetleriyle tanıdığımız ikili, İstanbul’un ve Anadolu’nun seslerini kendilerine has bir şekilde ortaya koyuyorlar.

DETAYLI İCRA

Seslerin Cemi yolculuğuna 2016’da başlayan Özel ve Karademir, ikinci kez bu akşam saat 20.00’de kulaklarımızın pasını silip gönlümüzü cilalayacak. Konser öncesi ikiliyle bir araya geldik, ortaya çıkacak müzik muhabbetini konuştuk.

“Seslerin Cemi muhabbetten birbirimize, sazlarımıza olan sevgimizden, ortak zevklerimizden başladı” diyen Karademir, bu konserin amacını “Hem halk ezgileri ve sazlarını hem de klasik üsluptaki eserleri hem bir resital hem bir muhabbet ortamında daha doğal, daha sek ve daha detaylı bir icrayla buluşturduk. Halk müziği ve klasik müziğin farklı olduğu pompalandı yıllarca. Farklı algılandırılıyor. Bunun böyle olmadığını, birbirinden beslendiğini ortaya koymak için Seslerin Cemi’ni yapıyoruz. Biz muhabbet vadediyoruz” sözleriyle anlatıyor.

AKADEMİK AMA RUHSUZ

Seslerin Cemi konserinin kendilerinin tasarım gücünü zorladığını söyleyen Özel ise “Birbirimizin aynasıyız. Olması gerekeni, bugüne kadar olmayanı yaptık. Avrupa’daki sanayileşme bizi de etkiledi. Türk müziği geri bırakıldı. Konservatuvarın geç kurulması da olgunlaşmayı etkiledi. Eğitim aksadığı için aykırı düşünceler ortaya çıktı. Türk müziğinin sürekli adı değişti: Osmanlı, Saray... Ne halk müziği ne de Türk müziği olması gerektiği yeri bulamadı. Halk yine de ozanlarıyla musiki cemiyetleriyle ayakta tutmaya çalıştı. Konservatuvardan sonra teknikte ilerleme oldu ama ruhu öldürdü” diyor.

Albümü canlı kaydederiz

Bu konser serisinin bir albümü olacak mı diye sorduğumuzda Özel, “Benim albüme yakınlığım yok. İnsanların konsere gelmesini arzu ediyorum. Belki olur” cevabını veriyor. Karademir ise “Geleceğe miras kalması için bir konser kaydı yapabiliriz. Örnek teşkil etmesi için yapılabilir” diyor.

#Tanbur
#Özer Özel
#Coşkun Karademir
6 yıl önce