
Sirkeci Garı da Haydarpaşa Garı gibi ulaşım işlevi devam ederken kültür merkezi olarak hizmet verecek. Geçmiş yıllarda yıkılan Emirler Mescidi de yeniden inşa edilecek. Tarihi gar sahasında yürütülen çalışmaların ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tarihî garın kültür adasına dönüştürüleceğini belirtti.
İstanbul’un tarihi mirası Sirkeci Garı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen kapsamlı restorasyon ve dönüşüm çalışmalarıyla yepyeni bir vizyona kavuşuyor. Ulaşım işlevi korunacak olan yapı, kapsamlı çalışmaların ardından kütüphane, sanat ve etkinlik alanlarıyla “Yaşayan Kültür Adası” olarak hizmet verecek. Günümüzde de etkin olarak seferlerin düzenlediği Sirkeci Garı, bünyesinde Marmaray Banliyö Tren Hattı'nı barındırıyor.
İnşa edildiği dönemde Batılılar tarafından “Doğu’nun kapısı” denilen gar, Osmanlı toplumu içinse “Batı’ya açılan kapı” olarak nitelenmişti. Sirkeci Garı’nın karşı kıyısında yer alan Haydarpaşa Garı ise Anadolu’dan gelenleri sarmalıyordu. Geçtiğimiz günlerde dış cephe restorasyonunun büyük ölçüde tamamlanarak yeni yüzünün ilk kez kamuoyuyla paylaşıldığı Haydarpaşa Garı’na, Sirkeci Garı da yeni yüzüyle göz kırpmaya hazırlanıyor.
NİTELİKSİZ EKLER KALDIRILACAK
Sirkeci’deki tarihî yapının özgün mimari karakterinin yeniden görünür hale getirilmesi amacıyla kapsamlı restorasyon uygulamaları sürerken alandaki diğer tarihî yapılar da yeniden işlevlendirilerek kültür ve sanat odaklı kullanıma hazırlanıyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre proje kapsamında Tarihî Yarımada silüetine zarar veren niteliksiz ekler kaldırılarak alan yeniden düzenlenecek. Konser ve etkinlik alanları, seyir terasları, çocuk oyun alanları ve sosyal kullanım alanları oluşturulacak. Ayrıca geçmiş yıllarda yıkılan Emirler Mescidi de yeniden inşa edilecek.
ŞEHRİN HAFIZASI
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sirkeci Garı’nda yürütülen restorasyon ve dönüşüm çalışmalarını yerinde inceleyerek tarihî gar sahasında yürütülen çalışmaların ayrıntılarını ilk kez kamuoyuyla paylaştı.
Sirkeci Garı’nın Anadolu’dan gelenler için Avrupa’ya ve Rumeli’ye açılan en önemli geçiş noktalarından biri olduğunu belirten Bakan Ersoy, savaş dönemlerinde göç hareketleri ve asker sevkiyatlarının da bu bölgeden gerçekleştirildiğini söyledi.
Batı'dan Doğu'ya gelen yabancıların ilk uğrak noktalarından birinin de Sirkeci olduğunu ifade eden Ersoy, “Hem bir taşıma-ulaşım aksı olarak hem de şehrin hafızası olarak değerlendirdiğimiz zaman çok farklı fonksiyonları ve çok farklı anıları olan bir yer” dedi.
ÖZGÜN İŞÇİLİĞİ KORUNUYOR
Sirkeci Garı’nın yoğun işçilikli ve çok özel bir yapı olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, tarihî gar binasının özgün mimarisine uygun şekilde yeniden ayağa kaldırıldığını söyledi. Ersoy, “Sirkeci de de ana gar binası çok narin bir bina baktığınız zaman. İşçiliğin de çok yoğun olduğu bir bina. O işçiliklerle tekrar eskisine uygun bir şekilde ihya ediliyor” ifadelerini kullandı.
YAŞAYAN KÜLTÜR ADASINA DÖNÜŞECEK
- Sirkeci’de ulaşım aksı özelliğinin korunacağını belirten Bakan Ersoy, tarihî gar sahasının aynı zamanda kültür ve yaşam merkezi olarak yeniden şekillendirildiğini söyledi. Bakan Ersoy, büyük işletme binasında her yaş grubuna hitap edecek bir kütüphane oluşturulacağını, ambar binalarında yer alacak sergi ve tiyatro alanlarının da projeye dahil edildiğini açıkladı.
- Açık etkinlik alanlarının da oluşturulacağını belirten Bakan Ersoy, “Gün boyu insanların vakit geçirebileceği arındırılmış sahalardan oluşturmuş iki tarafta da bir yaşam merkezini, ulaşım aksı özelliklerini koruyarak hayata geçiriyoruz” dedi.









