|

Tatilde Arap-Acem farkı

İranlılar tatil için Antalya'ya gelirken Araplar Bursa'yı tercih ediyor. İranlı ve Arap turistlerin ortak özelliği ise tatilde çok para harcamaları.

Yeni Şafak
23:00 - 26/08/2001 Pazar
Güncelleme: 21:23 - 3/05/2016 Salı
Yeni Şafak

Alman, Rus, İngiliz ve Fransız turistlerden sonra, İranlı turistler de yaz tatili için Antalya'yı tercih etmeye başladılar. İranlılar Antalya'ya gelirken Arap turistlerin tercihi ise Bursa oluyor. Antalya'ya gelen İranlı turistlerin 3'te 2'sini ağırlayan Regulus Tours Genel Müdürü Gürkan Dilik, İranlılar'ın 6 yıldır Antalya'ya geldiğini, ancak 3 yıl önce Tahran-Antalya arasında başlayan charter seferleriyle İranlı turist sayısının arttığını bildirdi. İranlı turistlerin son yıllarda yaz tatiline yeni çıkmaya alıştıklarını kaydeden Bilik, charter uçak seferleriyle haftada bin kadar İranlı'nın Tahran'dan Antalya'ya geldiğini söyledi.



Çok para harcıyorlar


Dilik "İranlı turistler genellikle 4 ve 5 yıldızlı şehir içi otelleri tercih ediyorlar. Eğlenmeyi ve gezmeyi çok seven İranlı turistler, uçak hariç haftada en az 600 dolar harcıyor. Eğlenmek için özellikle su parklarına gidiyorlar" dedi. İranlılar'ın tatil için en çok Antalya yöresini tercih ettiğine de değinen Dilik, "İranlılar, Antalya'nın yanısıra Bodrum ve İstanbul'a da gidiyor ve 1-2 hafta süreyle tatil yapıyorlar. 6 yıldır tatile gelen İranlılar, artık Antalya'yı tanıdılar ve sevdiler" diye konuştu.



80 bin iranlı geldi


İranlılar'ın Irak ile 10 yıl süren savaş dönemi hariç, yurtdışında tatil yapma alışkanlıkları bulunduğunu da anlatan Dilik, Avrupa'da İranlılar'a vize uygulamayan tek ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı. Türkiye'ye yılda 80 bin İranlı'nın geldiğini de ifade eden Dilik, şu bilgileri verdi: "İstanbul'a gidenlerin büyük bölümü ya alışveriş yapıyor ya da başka ülkeye gitmek için İstanbul'daki konsolosluklardan vize alıyorlar." Gürkan Dilik, sezon sonuna kadar 12 bini uçakla, 6 bini de otobüsle olmak üzere 18 bin İranlı'nın tatil için Antalya'ya geleceğini, gelecek yıl ise 30 bin İranlı'nın Antalya'da tatil yapmasını beklediklerini ifade etti.



100 bin Arap 1 milyon Avrupalı turiste eşit


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Erdem, iyi bir organizasyon sağlanırsa Bursa ve çevresine yılda 100 bin Arap turistin gelebileceğini bildirdi. Erdem, TÜRSAB Güney Marmara Merkez Binası`nda düzenlediği basın toplantısında, yaz döneminde Bursa`ya 15-20 bin Arap asıllı turist geldiğini ancak Ortadoğu`dan her yaz 6 milyon kadar kişinin tatillerini yurt dışında geçirdiği göz önüne alındığında bu rakamın çok düşük olduğuna işaret etti. Arap kökenli turistlerin Avrupa ülkelerinden gelen turistlere nazaran daha fazla tüketici olduğuna işaret eden Erdem, "Turizm Bakanlığı`nın, bu durumu düşünerek, tanıtım yapması lazım. Bursa`ya 15-20 gün kalacak Avrupalı turist çekemezsiniz. Bakanlık da tanıtım çalışmalarını yaparken, bu bölgeler için hazırlayacağı tanıtım broşürlerini Arapça hazırlamalı. 100 bin Arap asıllı turistin harcaması, 1 milyon Avrupalı turistin yaptığıyla eşit olur " dedi.


#İranlılar
#Antalya
#Araplar
#Bursa
#Turist
23 yıl önce