|

Tüm makamların hakkını verdi

Geçen hafta kaybettiğimiz tanburun büyük ustası Fahrettin Çimenli’yi dostları Kamuran Yarkın ve Hakan Talu anlattı: “Bütün makamların hakkını vererek taksim yapardı. Çok büyük ustaydı. Çocuk gibi tertemiz bir kalbi vardı.”

Harun Karaburç
04:00 - 23/10/2018 Salı
Güncelleme: 04:28 - 23/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Fahrettin Çimenli
Fahrettin Çimenli

Müziğe bağlama çalarak başlayan Fahrettin Çimenli, 1958-1963 arasında Aksaray Musiki Cemiyeti’nde udi Sâdi Erden’in öğrencisi oluyor ve tanbur çalmaya başlıyor. 1965’e kadar İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi İcra Heyeti’nde, 1967-1990 arasında da İstanbul Radyosu’nda tanburuyla sanatını icra eden Çimenli, emekli olduktan sonra evinde öğrencileri ağırlıyor, onlarla fasıllar yapıyordu. Çimenli’nin TRT İstanbul Radyosu arşivinde binden fazla taksim kaydı bulunuyor.


HERKES ONUN TAKSİMİNİ İSTERDİ

84 yaşında hayatını kaybeden yaylı tanburun yaşayan en büyük ustası Çimenli’yi 64 yıllık dostu tanburi ve bestekar Kamuran Yarkın ile tanbur sanatçısı Hakan Talu anlattı.

Fahrettin Çimenli’nin Türk musikisinde gizli bir kahraman olduğunu söyleyen Hakan Talu, “Çimenli’nin ölümüyle Tanbur büyük bir ustasını kaybetti. Ben 1986 senesinde radyoya girdiğim zaman tanıştım. Zaten daha önce ismini biliyordum. 15 sene boyunca onunla yan yana tanbur çaldık. O yaylı tanbur çalıyordu, ben mızraplı tanbur. Hep onu dinlerdim, çalışını, makamları işleyişini... Türk müziğinin bütün makamlarını çok iyi bilirdi. Bütün makamların hakkını vererek taksim yapardı. Taksim konusunda çok büyük ustaydı. Bütün ses sanatçıları hep onun taksim yapmasını isterdi. Kürdili hicazkar makamını çok severdi. Yaylı tanburu çıkaran Tanburi Cemil Bey’dir, daha sonra Ercüment Batanay gelmiştir. Ondan sonraki isim de Fahrettin Çimenli’dir. Ben çok yardımını gördüm Fahrettin Abinin” dedi.


Bestelerimi o çalardı

Fahrettin Çimenli’nin 64 yıllık arkadaşı Kamuran Yarkın ise şunları kaydetti: “36 ay birlikte askerlik yaptık. O zamanlar bağlama çalıyordu. Sonra usta bir tanbur sanatçısı oldu. Radyoya girdi. Arkadaşlığımız hep devam etti. Saf, tertemiz bir insandı. Çocuk gibi bir kalbi vardı. Dört dörtlük bir insandı. Sanatçılığı insanlığı biribirine karışmıştı. Ben bestekardım, o sazende. Bir araya gelince benim bestelerimi ve diğer bestecilerin eserlerini çalardık. Türk müziğinde en çok sevdiğim tanbur ustası Fahrettin Çimenli’dir.”

Gençleri ihmal etmedi

84 yaşında kaybettiğimiz Fahrettin Çimenli, emekli olduktan sonra zamanının büyük bölümünü gençlerle geçirdi. Onlarla birlikte evinde fasıllar düzenledi. Kimsenin isteğini geri çevirmiyordu.

#Fahrettin Çimenli’
#Tanburu
5 yıl önce