|

Türk coğrafyasının ortak sesi: Anar

Türk Dünyası’nın büyük fikir ve edebiyat insanı Anar, 80 yaşında. Dün Türk Edebiyatı Vakfı’nda gerçekleşen panelde yazarın yaşamı ve eserleri konuşuldu. Katılımcılar Anar’ın yaşamı boyunca özmilletine hizmet ettiğini ve Türk coğrafyasının ortak sesi olduğunu dile getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/03/2018 Cuma
Güncelleme: 04:18 - 30/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
Bahtiyar Aslan, Günel Anarkızı, İmdat Avşar, Pervin Nuraliyeva ve Elçin Gaffarlı Anar’ı anlattı.
Bahtiyar Aslan, Günel Anarkızı, İmdat Avşar, Pervin Nuraliyeva ve Elçin Gaffarlı Anar’ı anlattı.

Türk Dünyası’nın büyük fikir ve edebiyat insanı, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev’in 80.yaş günü İstanbul’da kutlandı. Bugüne dek otuzun üzerinde farklı dile çevrilen eserleri ve çektiği filmlerle Türk coğrafyasını sesi olan Anar için Türk Edebiyatı Vakfı’nda bir panel düzenlendi. Vakfın Sultanahmet’teki merkez binasında gerçekleşen etkinlikte Anar’ın yaşamı, eserleri ve kişiliği konuşuldu. İlk oturumda Azerbaycan Yazarlar Birliği’nden Dr. Pervin Nuraliyeva, Yazar Elçin Gaffarlı, Türk Edebiyatı Dergisi Yayın Yönetmeni Yrd.Doç.Dr. Bahtiyar Aslan ve ile yazarın kızı Günel Anarkızı söz aldı.


İNSAN SEVGİSİ ÖN PLANDA

İmdat Avşar yönetmenliğinde gerçekleşen panelde Anar’ın edebiyatı konusunda akademik çalışmalar yapan Pervin Nuraliyeva söz aldı. Nuraliyeva, Anar’ın romanlarını değerlendirdi ve “İnsana ve özmilletine olan sevgiyi ön planda tuttu ve bütün eserlerinde yerleşti. Ayrıca Türkiye ve Azerbaycan’ı her zaman bir gören onun gibi bir sanatçı daha yoktur” dedi. Yazar Elçin Gaffarlı Anar’ın en önemli eserlerinden olan “Beş Katlı Evin Altıncı Katı” romanının dönemin gençliği üzerindeki etkilerine değinirken Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Bahtiyar Aslan ise “Anar’ın povestlerinde mitoloji ve metinlerarasılık” başlıklı bir konuşma yaptı. Aslan, yazarın Akkoç Karakoç adlı eserini temel alarak bu hikayenin ütopik ve distopik olan evrensel bir metin olduğunu dile getirdi. Aslan, yazarın geleceğe verdiği önemi eserlerinden okumanın mümkün olduğunu kaydetti.

TÜRK DÜNYASININ FENOMENİ

Yazarın kızı Günel Anarkızı ise babasını anlattı. Kendi de bir yazar olan ve “Karabağ Öyküleri” adlı kitaba imza attan Anarkızı şöyle konuştu: “O Azerbaycan halkının ve Türk dünyasının fenomeni. Hayatım boyunca her zaman onu izliyorum. Babam rejimlere ve iktidarlara bakmamış, her zaman halkına fedakarca hizmet etmiştir. Unutulmuş neler varsa onlar hakkında yazar. 80.yaşında ona can sağlığı diliyorum” Programın ikinci oturumu ise Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde gerçekleşti. Panele katılan konuşmacılar Anar’ın Türk dünyasındaki yerini ve edebiyatını anlattı.

  • Yaşayan Dede Korkut
  • Türk Edebiyatı Vakfı tarafından bu yıl ilk kez verilen “Yaşayan Dede Korkut” ödülü panelin açılışında Anar’a takdim edildi. Anar, vakfa ve katılımcılara teşekkür ederek “Dede Korkut 300 yıl yaşamış. Ben üçte birini yaşıyorum” dedi. Ödülün iki yılda bir düşünceleriyle emek vermiş büyüklere verilmesi planlanıyor.
#Türk dünyası
#ANAR
6 yıl önce