Türk porselenini dünyaya tanıtıyor

Yeni Şafak
04:0028/02/2019, الخميس
G: 27/02/2019, الأربعاء
Yeni Şafak
Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası, 128 yıldır Türk porselenini dünyaya tanıtıyor.
Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası, 128 yıldır Türk porselenini dünyaya tanıtıyor.

İstanbul’daki Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası, 128 yıldız müze-fabrika olarak varlığını devam ettiriyor. 2. Abdülhamid tarafından kurulan fabrika, Türk porselenini dünyaya tanıtıyor.

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı müze-fabrika olarak varlığını devam ettiren İstanbul’daki Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası, hediyelik porselen eşya üretmenin yanı sıra, 128 yıldır Türk porselenini dünyaya tanıtıyor. Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası, Türk porselen ve çini sanatını canlandırmak amacıyla 1891’de Sultan İkinci Abdülhamid Han tarafından Yıldız Sarayı bahçesinde Yıldız Çini Fabrika-i Hümayunu adıyla kuruldu.


AVRUPA’NIN “YILDIZ”LARI

  • Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, “Şu an üretimimiz yine porselen ağırlıklı. Klasik sofra gereçlerinden ziyade, üzerinde süslemelerin olduğu dekorlu ürünler üretiyoruz. Bu ürünler Milli Sarayların hediyelik eşya mağazalarından satın alınabiliyor. Üretimimizin bir kısmı da kurulduğu ilk günlerde üretilen ürünlerin, o dönemi yansıtacak şekilde replikaları” dedi. Çapoğlu, fabrikanın kuruluşundan bu yana da üretilen eserlerin, Osmanlı Devleti’ni ziyaret eden devlet büyüklerine hediye olarak sunulduğunu dile getirerek, “Avrupa’da hanedanların koleksiyonlarına baktığınızda nadide Yıldız Porselen eserlerini görmeniz mümkün” şeklinde konuştu.
#Milli Saraylar İdaresi
#Ahmet Çapoğlu
#Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası