|

Uzmanlardan kritik uyarı

Ramazan Bayramı nedeniyle vatandaşlara beslenme uyarılarında bulunan Dr. İsmail Kılıç, "Ev sahiplerinin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır" dedi.

Yeni Şafak
09:14 - 15/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:19 - 15/07/2015 Çarşamba
IHA

Dr. İsmail Kılıç, "Mübarek Ramazan ayının sonuna gelinmesi ve bayram nedeni ile normal yeme düzenine geçilerek, tüketilen besin miktarında artma eğilimi görülmektedir" ifadesinde bulunduğu açıklamasında, bayram ziyaretlerine giden vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:



Bayram şekeri çikolata aşırı tüketilmemelidi

"Bazı kişiler hala oruç tuttukları zamana ait beslenme biçimini korurken, bazı kişiler ise “oruç bitti artık yeme zamanı" diyerek aşırı miktarda besin tüketerek bazı sağlık problemlerine davetiye çıkarmaktadır. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Ayrıca, gelenek üzere bayramda tatlı tüketimi de artmaktadır. Bayramda şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı miktarda tüketmek, kan şekerinin yükselmesine, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu nedenle, vatandaşların bayram ziyaretlerindeki ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Hayat boyunca sürdürülmesi gereken yeterli ve dengeli beslenme kuralları Ramazan Bayramında da unutulmamalıdır. Bu nedenle, her besin grubunda bulunan çeşitli besinler, en az 3 ana ve 2-3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.



Muhallebi, sütlaç, güllaç, türü tatlılar tercih edilmeli

Ev sahiplerinin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Baklava ve revani gibi hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine güllaç, sütlaç veya muhallebi gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre (10-12 su bardağı) su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran ve komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Yetişkin bireyler günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir.



Özellikle çocukların aşırı şeker tüketmesine izin verilmemeli

Diyabet, kalp ve yüksek tansiyon hastalarının, sürdürdükleri özel beslenme düzenlerini bayram süresince de korumaları önem arz etmektedir.


Ayrıca, bebek ve çocukların büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş enerji kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen göstermesi gerekmektedir. Özellikle yaşlılar ve yüksek tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları önerilmektedir. Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemek şeklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve ve yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmelidir. Misafirlere ikram edilen şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izinli olmasına, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.



Bayram tatili süresinde hastanelerimizin acil servisleri, 112 Acil Sağlık Hizmetleri ekiplerimize bağlı ambulans ve hava ambulansı 24 saat kesintisiz hizmet verecektir. Bütün vatandaşlarımıza sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan Bayramı geçirmesini diler, Ramazan Bayramını şimdiden tebrik ederim."

#bayram
#uzmanlardan uyarı
#aşırı şeker tüketimi
#Dr. İsmail Kılıç
9 yıl önce