|

Van Gogh ebruya çok yakışıyor

Sanatçı Garip Ay, Van Gogh’un meşhur tablosu ‘Yıldızlı Gece’yi ebruyla resmetti. Tüm dünyanın ilgisini çeken çalışma internette 50 milyondan fazla izlenerek paylaşım rekoru kırdı. Ay, suyun hareketiyle Van Gogh’un fırçasının aynı olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/06/2016 Salı
Güncelleme: 00:40 - 28/06/2016 Salı
Yeni Şafak

Hollandalı ressam Vincent Van Gogh'un 1889 tarihli 'Yıldızlı Gece' tablosuna ebru yorumu... Sanatçı Garip Ay, Cibali'deki atölyesinde Van Gogh'un meşhur eserini ebruyla yeniden resmetti. Sosyal medya hesabından da videosunu paylaştı ve bir anda dikkatleri üzerine çekti. Takipçilerin beğenisi kazanan video kısa sürede 50 milyondan fazla tık aldı. CNN International, “Türk ressam geleneksel ebru tekniği ile Hollandalı ressamın başyapıtını zahmetsizce yeniden yaratıyor ve birkaç saniyede yok ediyor” yorumunda bulundu.







AYNI DERİNLİK


Atölyesinde ziyaret ettiğimiz sanatçı, Van Gogh'u ebruyla buluşturma fikrini şöyle anlattı: “Suyun hareketiyle Van Gogh'un fırçası neredeyse aynı. Ebru sizin dışınızda bir iradeyle hareket ediyor. Nasıl ki gezegenlerin milimetrik dengesi var, suya düşen her damlanın da milimetrik dengesi var. Van Gogh'tan önce biz bu disiplini bulduk.” Ebrunun videoya çok yatkın bir sanat dalı olduğunu belirten Ay, "Tablolarını hartılamaya çalışın, tıpkı ebruda olduğu gibi iç içe geçmiş renkler, sonsuzluk hissi veren kıvrımlar ve derinlik vardır. Kendi kültürümüze karşı bilinçli bir yaklaşım maalesef yeterli değil. İnşallah bu bir vesile olur" dedi.







ÇİN UTANDI


Ay, projeyi Van Gogh Müzesi'nin Çin'deki bir sergisi için hazırladığını söyledi. Yönetimle yaşanan anlaşmazlık sonucu performansı iptal olan sanatçı Çin'e gitmedi. Videonun sosyal medyada büyük yankı uyandırmasının ardından Çin'den pişanlık maili aldığını belirten sanatçı “Sergiyi sensiz açtığımız için kendimizden utanıyoruz dediler" şeklinde konuştu.



Animasyona uyarlayacağım


“Ben animasyon disiplinlerinin de ebru ile bir araya gelmesini çok heyecanlı buluyorum. Sırada Los Angeles'taki Universel stüdyolarında bir sergi projesi var. Dört sanatçıdan orada galası yapılacak bir animasyon filminini desteklemesi isteniyor. Benden de animasyondaki karakterlerden birini çizmemi ve videolar hazırlamamı istiyorlar. Van Gogh'un yüzünün etrafında dolaşabileceğimizi umuyorum ebruyla.”


#Garip Ay
#Van Gogh
8 yıl önce