|

Yeşilçam'ın yufka yüreği

Dün hayatını kaybeden usta oyuncu Zeki Alasya, Yeşilçam filmlerinin iyi yürekli, komik kahramanı olarak hafızalara kazındı. Oyuncu ve yönetmen olarak önemli filmlerde yer alan Alasya, mesleğindeki başarısı, renkli kişiliği ve son yıllardaki çıkışlarıyla dikkat çekmişti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 00:31 - 9/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Karaciğer hastalığı nedeniyle bir süredir Koç Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören oyuncu ve yönetmen Zeki Alasya, hayatını kaybetti. Ölümüyle sevenlerini yasa boğan 72 yaşındaki usta oyuncu, geride bıraktığı çok sayıda film, tiyatro oyunu ve TV dizisiyle sanat alanında izler bırakırken, renkli kişiliği ve ilginç çıkışlarıyla da hafızalarda yer etti.



Sanat yaşamına MTTB'de (Milli Türk Talebe Birliği) tiyatroyla başlayan Zeki Alasya, kurucuları arasında yer aldığı Devekuşu Kabare'de tiyatro izleyicisinin beğenisini kazandı, konu komşunun toplaşarak yazlık sinemalara akın ettiği 70'li yıllarda ise sinemanın en sevilen yüzlerinden biri oldu. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik alanda çalkantılı dönemlerden geçtiği aynı yıllarda, rol aldığı filmlerle toplumun taleplerini mizahi bir dille beyazperdeye taşıdı. Kentleşmenin varoşlarda yaşattığı sorunlara odaklanan filmlerde yufka yürekli, saf ve komik tiplemeleri başarıyla canlandıran Zeki Alasya, aralarında Tatlı Dillim, Yalancı Yarim, Köyden İndim Şehre ve Mavi Boncuk'un da yer aldığı filmlerde başarılı oyunculuğu ve sempatik tavırlarıyla büyük beğeni topladı.



HEM OYUNCU, HEM YÖNETMEN, HEM SENARİST


Bir yandan sahne macerasına devam eden Zeki Alasya, rol aldığı filmlerin bazılarının senaryolarını da kendi yazdı. Metin Akpınar, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Münir Özkul, Adile Naşit ve Perran Kutman ile başrollerini paylaştığı Köyden İndim Şehre ve kadroya Emel Sayın'ın dahil olduğu Mavi Boncuk'un senaryosunu Sadık Şendil'le birlikte yazan Alasya'nın senarist olarak yer aldığı diğer filmler arasında Dönme Dolap, Sivri Akıllılar, Doktor ve Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye'de gibi yapımlar yer aldı. Usta oyuncu, rol aldığı filmlerin birçoğunda canlandırdığı kahramana kendi adını verdi.



DİZİLERİN SEVİLEN YÜZÜ


Sev Kardeşim, Tatlı Dillim, Mirasyediler, Salak Milyoner, Güler misin Ağlar mısın, Her Gönülde Bir Aslan Yatar, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Aslan Bacanak ve daha pek çok önemli filmde rol alan Zeki Alasya, Güle Güle, Oyunbozan, Rus Gelin, Hababam Sınıfı Merhaba, Ömerçip, Pardon ve Hayattan Korkma gibi son yıllarda çekilen filmlerle de seyirci karşısına çıktı. TV alanında çok sayıda dizide rol alan usta oyuncu özellikle Akasya Durağı ve Yabancı Damat dizisindeki rolleriyle büyük beğeni topladı.



Renkli kişiliğiyle gündemden düşmedi


Sanat yaşamındaki başarısı kadar özel hayatındaki çıkışlarla da gündem olan oyuncu Zeki Alasya, renkli kişiliğiyle dikkat çekiyordu. Sinema ve tiyatro sektörüne yönelik ilginç açıklamalarda bulunan usta oyuncu zaman zaman geniş kitleleri üzen çıkışlarıyla da gündeme geldi. 30. İstanbul Film Festivali'nin açılış gecesinde yaptığı konuşmada “Emek Sineması'nın sahnesinde namaz kılınacaksa hiç açılmasın' sözleriyle büyük tepki toplamış, sonrasında katıldığı televizyon programında özür dileyerek sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylemişti. Siyasi gelişmelerle ilgili görüşleriyle de konuşulan Alasya, Bedrettin Dalan'ın 17 Mayıs 1990'da kurduğu Demokrat Merkez Partisi'ne katılmış, daha sonra da aktif siyasetten uzaklaşmıştı.



ZEKİ-METİN İKİLİSİ FENOMEN OLDU


Zeki Alasya, rol aldığı tiyatro oyunları ve filmlerde güncel siyasi meseleleri ele aldı, mizahi bir dille eleştirdiği siyasi ve ekonomik sorunları başarıyla hicvetti. Uzun yıllar birlikte çalıştığı yakın dostu Metin Akpınar ile birlikte çok sayıda tiyatro oyunu hazırlayan usta oyuncu, senaryo ve yönetiminde yer aldığı bu oyunlarla turnelere çıktı ve özellikle 80'li yıllarda büyük ilgi gördü. Yüksek enflasyondan artan kiralara, zamlardan sosyal adaletsizliğe kadar, o dönemin pek çok sorununu oyun ve filmlerine taşıyan ikili, TRT'nin sosyal sorumluluk projelerinde de yer alarak geniş kitlelerin sevgisini kazandı.



#Milli Türk Talebe Birliği
#Koç Üniversitesi Hastanesi
#Sev Kardeşim
#Tatlı Dillim
#Mirasyediler
#Salak Milyoner
#Güler misin Ağlar mısın
#Her Gönülde Bir Aslan Yatar
#Nereye Bakıyor Bu Adamlar
#Aslan Bacanak
#Zeki Alasya
9 yıl önce