|

Kimler oruç tutar kimler tutamaz?

2018 yılı Ramazan orucuna sayılı günler kala oruç ile ilgili bazı sıkça sorulan sorular merak konusu oluyor. Bu sorular arasında en öne çıkanı ise "Kimler oruç tutar kimler tutamaz?" sorusudur. İşte bu sorunun cevabı...

Yeni Şafak
11:51 - 13/05/2018 Pazar
Güncelleme: 12:06 - 13/05/2018 Pazar
Diğer
​Kimler oruç tutar kimler tutamaz? sorularının yanıtı haberimizde.
​Kimler oruç tutar kimler tutamaz? sorularının yanıtı haberimizde.

11 Ayın Sultanı Ramazan Ayına çok az zaman kaldı. 15 Mayıs Yatsı namazı ile ilk teravih kılınacak ve 16 Mayıs günü Müslümanlar ilk oruçlu gün olacak. Ramazan orucunun yaklaşmasıyla bazı sorular da büyük merak konusu oluyor. Peki kimler oruç tutar kimler oruç tutmaz? İşte ayrıntılar...

Oruç ibadetinin temel hedefi insanları takvaya eriştirmektir. Bu bizzat Kur’an-ı Kerim’de
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı...”
(Bakara, 2,/183) şeklinde ifade edilmektedir. Oruç ibadeti kanaatkarlığımızı güçlendirir. Açlık çeken insan yoksulun, muhtacın durumunu anlar ve kanaat etmenin önemini daha iyi kavrar. Artık israf edemez olur.
KİMLER ORUÇ TUTAR KİMLER ORUÇ TUTMAZ?

İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir. (Ebû Dâvûd, Salât, 26)

#kimler oruç tutar
#kimler oruç tutmaz
#Oruç
#Ramazan orucu
6 yıl önce