|

Harold Pinter toprağa verildi

Aa
00:00 - 31/12/2008 Çarşamba
Güncelleme: 17:44 - 31/12/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Harold Pinter toprağa verildi
Harold Pinter toprağa verildi

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İngiliz oyun yazarı Harold Pinter İngiltere'nin başkenti Londra'da toprağa verildi. 25 Aralık Noel Günü 78 yaşında ölen Pinter için ailesi ve 50 arkadaşı Londra'nın Kensal Yeşil Kabristanı'nda toplandı. Pinter'in yakın arkadaşı Michael Gambon vasiyet gereği cenaze töreninde Pinter'in “Issız Topraklar: No Man's Land” oyunundan parça okudu.

Pinter üç ay önce bu isteğini Gambon'a vasiyet olarak iletti. Pinter'in yazar eşi Lady Antonia Fraser, oyun yazarı Tom Stoppard ile Pinter'ın yakınları sade törende yan yana durdu.

Uzun süredir gırtlak kanseriyle mücadele eden senarist, şair, tiyatro yönetmeni ve aktör Pinter'ın ölümü eşi Antonia Fraser tarafından açıklanmıştı.

Fraser, Pinter ile 33 yılı aşkın süre birlikte yaşamanın kendisi için büyük imtiyaz olduğunu belirtti ve “Hiçbir zaman unutulmayacak” dedi.

Kendi kuşağının en etkili İngiliz oyun yazarı ve siyasi alanda da güçlü muhalif sesi olan Pinter'ın oyunları, “Pinteresque” adıyla anılan kendine özgü tarz yarattı.

Pinter, 2005'te Nobel Edebiyat Ödülünü aldığı törende, Irak savaşı nedeniyle ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'i kınadı.

Şili'de 11 Eylül 1973'de sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende'nin General Pinochet'nin kanlı darbesiyle devrilmesinden sonra insan haklarında çalışmalar yürüten Pinter, 1985'te aydınlara destek amacıyla meslektaşı Arthur Miller'la birlikte Türkiye'ye de geldi.

Londra'da 10 Ekim 1930 tarihinde Yahudi terzinin oğlu olarak doğan Pinter, İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra terk ettiği Londra'ya 12 yaşında döndü.

Öğrenciliğinde okul tiyatrosunda oynayan Pinter, oyunculuk yaptı, ilk şiirini 1950'de yazdı ve 1957'de oyun yazarlığına başladı. Pinter, 32 oyun, bir roman ve 22 film senaryosu yazdı.

Yazarın Türkçeye çevrilen eserleri arasında “Bir Tek Daha”, “Dağ Dili”, “Oda”, “Doğum Günü Partisi”, “Kapıcı”, “Aldatma”, “Gitgel Dolap”, “Issız Topraklar” bulunuyor.

15 yıl önce