|

Huzurlu 'insanı' arayış

Bir film olarak 'İçgüdü'yü başarılı bulmamak mümkün değil. Anthony Hopkins'in oyunculuğu çoğunlukla 'Kuzuların Sessizliği'ndeki Hanibal Lector'u hatırlatıyor. İÇGÜDÜ (INSTINCT)Yön: Jon Turteltaub Oyn: Anthony Hopkins, Cuba Gooding Jr. Donald Sutherland, Maura Tierney, George Dzundza, John Ashton Sen: Gerald DiPego (Daniel Quinn'in 'Ishmael' adlı kitabından) Gör. Yön: Philippe Rousselot Müzik: Danny Elfman

.
00:00 - 25/11/1999 Thursday
Güncelleme: 17:53 - 24/12/2013 Tuesday
Yeni Şafak
Huzurlu 'insanı' arayış
Huzurlu 'insanı' arayış

Fenomen' ve 'Sen Uyurken' isimli farklı kulvarlardaki iki filmiyle tanıdığımız yönetmen Jon Turteltaub son filmi 'İçgüdü' ile insanın ilkel doğasına ve medeniyetin vahşiliğini irdelemeye soyunuyor. Başrollerinde Oscar sahibi Anthony Hopkins (Dr. Ethan Powell) ve yine Oscar sahibi Cuba Gooding Jr. (Dr. Theo Caulder)'in yer aldığı film, Rwanda adalarında vahşi gorilleri araştırırken ortadan kaybolan ve dört yıl sonra iki cinayetin sorumlusu olarak yargı karşısına çıkarılmak istenen Primatolog Dr. Ethan Powell'in öyküsünü konu ediniyor. Filmin diğer doktoru Theo Caulder ise kendini sistemin içinde kamufle etmeyi becerebilmiş, hırslı, kariyer endişesiyle yanıp tutuşan ve bunun için çevresiyle sürekli pragmatist ilişkiler kuran tipik bir zeki yeni-yetme. Böyle biri için Ethan Powell gibi bir karakter kariyer için bulunmaz bir fırsat teşkil ediyor. Powell insanların kurduğu medeniyetin, modern yaşamın illüzyonlardan ibaret olduğunu, kontrolün teknolojide, modern kent yaşamının sınırsız ihtiyaçlarında olduğunu düşünmektedir. Kendisi ise yalın haliyle 'ilkel' bir insanın duygularına sahiptir. Şiddetten, kontrolden ve illüzyonlardan uzak saf insanlık halini yaşadığını ve medeniyetin bu 'vahşi' sanılan durumdan daha vahşi olduğu gibi bir teori geliştirmiştir. Film, birkaç yönüyle hoş anektodlar içeriyor. 'Guguk Kuşu', Özgürlüğün Bedeli', 'Sisteki Goriller' ve 'Kuzuların Sessizliği' gibi filmlerin ayrı ayrı işlediği temaları harmanlamış bir durumda. Ayrıca, Powell'in 'Alıcı' olarak nitelendirdiği modern insanın dünyasını temsil eden bir zamanlar 'Alıcılar' tarafından yurtlarından koparılarak 'medenileştirilen' siyah bir adama verilmiş. Medeni dünyanın eleştirisi ve yargılaması ise yine beyaz adam tarafından yapılıyor. Dr. Ethan Powell karakteriyle yine beyazlara üstünlük verilerek, siyahlara yönelik iade-i itibar girişiminin altında kadim kolonyalist eğilim kendini hissettiriyor.

Bir film olarak 'İçgüdü'yü başarılı bulmamak mümkün değil. Hopkins'in oyunculuğu çoğunlukla 'Kuzuların Sessizliği'ndeki Hanibal Lector'u hatırlatıyor. Cuba Gooding Jr. ise Oscar ödülünü aldığı çılgın sporcu rolüne göre oldukça farklı ve dramatik bir rolle kalite bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor.


24 years ago