|

Tatsız bir mönü eşliğinde şölen

Zuhal Olcay'ın başrolünü üstlendiği Şölen, bu yılın en iddialı oyunları arasındaki yerini aldı bile. Oyun, bir kutlama yemeğinde bir araya gelen davetlilerin ilkçağ çorbası, ölmemiş ıstakoz ve donmuş atık tatlısı eşliğinde çıktığı sıra dışı bir içsel yolculuk

Gülden Tümer
00:00 - 18/01/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:08 - 17/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
Tatsız bir mönü eşliğinde  şölen
Tatsız bir mönü eşliğinde şölen

Bir kadın, eşinin -aslında pek de takdire layık olmadığını düşündüğü- kitabını kutlamak için bir davet veriyor. Bir adam, dermansız bir yaşlılığa tek başına yollamak istediği eşinin bu davetinde, yaşamın sırlarını paylaştığı kitabını kutlamak için dostlarıyla bir araya geliyor. Konuklar ev sahibesinin kendileri için özenle hazırladığı ilkçağ çorbası, ölmemiş ıstakoz ve donmuş atık tatlısı ile ağırlanıyorlar. Gece ilerledikçe misafirlerin bir taraftan kendilerini bir taraftan da birbirlerini keşfetmelerini sağlayacak bu davet izleyici için de bir 'Şölen'e dönüşüyor. Tiyatro Stüdyosu tarafından sahnelenen Şölen adlı oyun son derece sıra dışı bir biçimde devam eden ve öyle de sonlanan bu davette yaşananları anlatıyor. İngiliz yazar Moira Buffini tarafından kaleme alınan ve ülkemizde ilk kez sahnelenen oyunun çevirmenliğini ve yönetmenliğini Ahmet Levendoğlu üstlenmiş. Zuhal Olcay, Payidar Tüfekçioğlu, Funda İlhan, Özgür Yalım, Ayça Bingöl, Gökçer Genç ve Güçlü Yalçıner'in rol aldığı 'Şölen' boyunca izleyici, orta sınıfların ahlaksal koflukları, ölümün her zaman her yerde oluşu, varlıklı ve başarılıların boş yaşamlarından hiç çıkmayan umutsuzluk ve keder, var olmak, yok olmak gibi konulara ilişkin derinlemesine düşünme fırsatı buluyor.

EKRAN BEBEĞİ VE YAŞAM BETİMLEYİCİSİ İLE

Şölen'in konukları da bu davetin içsel bir yolculuğa dönüşmesine önemli katkılar sunuyor. Masanın onur konuğu, İnancın Ötesinde adlı kitabını henüz yayınlayan, her ne kadar eserinde her şeyin insanın kendi elinde olduğu ve arzu nesnelerinin peşinden gidilmesi gerektiğini söylese de tüm bunları yaşamına pek de yansıtamamış mutsuz ve huzursuz Lars. Yaşamın betimlenebilir olduğunu düşünen Wynne, insanların neden haber izlediklerini -kendi mutlu ve huzurlu yaşamlarını onaylamak için- şeklinde ifade eden haber spikeri Sian, mikroplar üzerine çalışan ve onlara baktıkça yaşamın anlamsız olduğuna kanaat getiren bilim insanı Hal ve eve tesadüfler sonucu gelen kamyon şoförü Mike masadaki yerlerini aldıkça acı ve güldürünün dozu artıyor. Bu varlıklı aileye o gece hizmet etmesi için tutulmuş bir de garson var. Kendisinden beklenen hizmeti sunabilmek için elinden geleni yapan bu garson aynı zamanda oyunun sürprizini de yapacak olan kişi.

HER KONUK AYRI BİR SINAVDAN GEÇİYOR

Bu ilginç gecenin en ilginç ismi ise kuşkusuz ev sahibi Paige. Korunaklı evinde hayatın gerçeklerine vakıf olmuş ama onlarla başa çıkma yolunu bulamamış bu kadın aklından geçenleri hiç dolandırmadan söyleyiverdiği her seferinde konukları ve izleyiciyi hayrete düşürmeyi fazlasıyla başarıyor. Misafirler bu ansızın dile gelenler ve Paige'in her biri için özel olarak hazırladığı zarflar karşısında bir hayli çaresiz kalıyor. Hem yapılışı hem içeriğiyle herkesi şaşkına çeviren yemekler eşliğinde çıkılan bu yolculuk, misafirleri gerdikçe izleyici de kendine düşen payı alıyor. Oyun sürpriz sona doğru ilerlerken yanı başındakinin ölümü seçecek kadar yalnızlığa iten eşler, dünyalarını yönetmenin sadece kendi elinde olduğunu düşünüp ancak yine de bir türlü istedikleri anlama ulaşamayanlar, hayatı ıskalayanlar bir tarafta oyunu izliyor bir tarafta da tıpkı davetliler gibi kendileriyle yüzleşiyorlar.



14 yıl önce