|

LPG’ye zam yapıldı! İşte zamlı LPG fiyatları 1 Şubat 2017

LPG fiyatlarına rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı geceyarısından itibaren zam yapıldığı açıklandı. Peki LPG fiyatları ne kadar oldu? İşte Ankara, İstanbul ve İzmir'de ortalama zamlı LPG fiyatları.

Yeni Şafak
17:21 - 1/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 17:29 - 1/02/2017 Çarşamba
IHA
LPG zamlı fiyatları açıklandı
LPG zamlı fiyatları açıklandı

LPG fiyatlarına rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı geceyarısından itibaren zam yapıldığı açıklandı. LPG fiyatlarına rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı 16 kuruş zam yapıldığı açıklandı. Geceyarısından itibaren geçerli olacak zamlı fiyatlar ortalama Ankara ve İzmir'de 3,07 liradan 3,23 liraya, İstanbul'da ise 3,08 liradan 3,24 liraya yükselecek.



Ayrıca yapılan açıklamada, Siyah ürünlerde de kalorifer yakıtında (Kalyak) 5 kuruş, fuel oilde de 6 kuruş indirim yapıldığı bildirildi.


Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklik gösterebiliyor.



LPG nedir?


LPG Likit Petrol Gazı kelimelerinin kısaltılmışıdır. Ham petrolün damıtılması sırasında elde edilen Bütan ve Propan gazları esas 2 petrol gazıdır. Bu gazlar sıvılaştırıldıktan sonra belli oranlarda karıştırılarak veya saf olarak satışa sunulurlar ve ticari olarak önem kazanırlar. Ancak günümüzde LPG tabiri ticari olarak %30 propan-%70 bütan karışımından oluşan mix gaz için kullanılmaktadır. Mix gazın dünya ki karışım oranları çok farklıdır.%50-%50 olduğu gibi özellikle soğuk ülkelerde propan oranı daha fazla bile olabiliyor.



LPG Nasıl Elde Edilir?


LPG 2 Yolla elde edilir : Tabi gazlardan Rafinerilerden



Tabi gazlardan: Tabi gazlardan elde edilme yöntemleri sırasıyla çok hafif olan metan, etan gazlarının daha ağır olan propan ve bütan gazlarının değişik işlemlerle ayrılır, artık maddeleri arıtılır. Ancak tabi gaz ham petrolle karışık değil ise LPG oranı oldukça düşüktür.



Rafinerilerden : Ham petrolün rafinasyonu ile LPG bir takım katalizör yardımları ve ısıl işlemlerden sonra bütan ve propan olarak elde edilir. Bu esnada kokusuz olan LPG gaz kaçaklarında kolay fark edilmesi için özellikle kokulandırılırlar. Amaç havada tehlikeli olacak oranda karışmadan fark edilmeleri ve havasızlıktan ötürü ölümlere sebebiyet vermemeleridir. Zehirli bir gaz değildirler ancak havadan ağır olmalarından ötürü havayı ortamdan uzaklaştırarak havasızlıktan ölümlere sebep olurlar.



#LPG
#Zam
#LPG fiyatları
#Zamlı LPG fiyatları
7 yıl önce