|

Osmanlı mutfağı hakkında yazılan en iyi 10 kitap

Dillere destan Osmanlı Mutfağını daha yakından öğrenmeye ne dersiniz? Osmanlı’dan günümüze ulaşan leziz tariflerin yer aldığı 10 kitap;

Yeni Şafak
08:00 - 10/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 11:17 - 10/06/2017 Cumartesi
Diğer
Osmanlı Mutfağı hakkında yazılan eserler.
Osmanlı Mutfağı hakkında yazılan eserler.

Türk yemeklerinin namı, ülke sınırlarımızı aşmıştır. Birçok turist Türkiye'den ayrıldıktan sonra bile, yemek kültürümüzü anlata anlata bitiremez. Peki bu kültür ne kadar eski? Günümüzde unutulmaya yüz tutan Osmanlı Mutfağı hakkında bizleri aydınlatacak en iyi 10 kitap;

500 Yıllık Osmanlı Mutfağı

Marianna Yerasimos tarafından yazılan kitapta öncelikle, Osmanlı yemek yeme alışkanlığından söz ediliyor. Öğün alışkanlığından, sofra kültürüne kadar birçok konuya değinilen kitapta, denenmiş Osmanlı mutfağı tarifleri de yer alıyor.



Osmanlı Mutfağı ve Tatlı kitap

Osmanlı Mutfağı ve Tatlı Kitap isimli eserleri Tuğrul Şavkay kaleme almıştır. Kitap, Osmanlı'nın kuruluşunun 700. yılı kutlamaları nedeniyle hazırlandı.



Osmanlıdan Günümüze Yumurtalı Tarifler

Yumurta her zaman için Osmanlı mutfağında önemli bir yer tutmuştur. Ömür Akkor kitabında, Osmanlı döneminde yumurta ile yapılan tarifleri anlatmıştır.



Gelenekten Evrensele Osmanlı Mutfağı

Türkiye'nin en çok tanınan şeflerinden olan Yunus Emre Akkor'un eserinde 150 tane Osmanlı mutfağı tarifi yer almaktadır.



Osmanlı Deniz Mutfağı





Yunus Emre Akkor ve Zennup Pınar Çakmakçı'nın birlikte hazırladığı kitapta, Osmanlı döneminde deniz mahsullerinden yapılan yemekler hakkında bilgi verilmiştir.





15. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı

Mustafa Argunşah ve Müjgan Çakır'ın kaleme aldığı kitap, 15.yüzyılda yapılan yemekler hakkında bilgi veriyor.



Evvel Taam Sonra Kelam Osmanlı Mutfağının Günümüzde Yapılmayan Yemekleri

Öznur Oğuş kitabında unutulmuş yemekleri anlatıyor. Kitabın tanıtımında şu ifadeler kullanılmış: Geçen zamanla birlikte değişen yemek alışkanlığı, yaşam biçimi, unutulan örf ve adetlerimiz... Osmanlı mutfağının günümüzde yapılmayan yemekleri, Osmanlı sultanlarının sevdiği yemekler, Fatih Sultan Mehmed'in sevdiği kavun dolması, o zamanın vişneli sarmaları, menekşe reçelleri, şurupları... Alışageldiğimiz yemek lezzetlerinden farklı olanları deneyimlemek ve ne kadar lezzetli olduğunu fark etmek…Unutulmuş lezzetler...



Sultan’ın mutfağı

Özlem Kumrular'ın yazdığı Sultan'ın mutfağı isimli kitap, gizli kalmış bilgileri bizlere anlatıyor.



Çadırdan Saraya Osmanlı-Türk Mutfağı





Engin Akın, Türklerin tanıştığı kültürlerden öğrendiği lezzetleri kendi mutfağına yansıtmasını anlatıyor.





Osmanlı Mutfak Sözlüğü

Priscilla Mary Işın ise uzun bir araştırmanın ardından önemli bir sözlük ortaya koydu. Kitabın tanıtımında şu ifadeler yer alıyor;Bu sözlük, “Sora sora Bağdat bulunur” atasözünün ne kadar doğru olduğunun kanıtıdır. Horoz şekerinin nasıl yapıldığı, kuyu çengelinin ne işe yaradığı, “turunç” kelimesinin niçin bazen turunç bazen ağaç kavunu anlamında kullanıldığı, kavatanın bir çeşit yeşil domates olup olmadığı gibi bin bir sorunun cevapları arandı. Mutfakla ilgili metinlerde rastlanan mısır kabağı, sülüklü pancar, çamçak balığı, mücver tavası, bıçak silme gibi binlerce terimin ne olduğunu bilmek isteyenler için bu sözlük büyük bir kolaylık sağlayacak, okurları tek bir sözcük için onlarca kaynağı karıştırmaktan kurtaracak. Yaklaşık 8600 ana ve alt maddesiyle bu kapsamlı sözlüğün, mutfak tarihine ilgi duyanlar ve araştırmacılar için vazgeçilmez bir başvuru kaynağı olacağını ve büyük bir boşluğu dolduracağını düşünüyoruz.



#Ramazan
#Yemek
#Mutfak
#Osmanlı
7 yıl önce