|

Sandığın renkleri

Türkiye tarihi bir seçimi daha geride bıraktı. Yeni Meclis'i belirlemek için sandık başına giden milyonlarca vatandaş renkli görüntüler oluşturdu. Seçim günü dünya evine giren çiftler gelinlik ve damatlıkla oy verirken yaşlılar da ailelerinin yardımıyla oy kullandı.

Yeni Şafak
04:00 - 8/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 00:16 - 8/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Milletvekili seçiminde tüm yurtta oy verme işlemi sorunsuz şekilde sona erdi. Seçimde birçok yaşlı yakınlarının yardımıyla sandık başına gitti. Huzurevinde kalan yaşlılar için özel sandıklar kurulurken yaşlı veya hasta olduğu için evden çıkamayan seçmenler de ambulanslarla sandığa götürüldü.



OKYANUSU AŞIP GELDİLER


Nüfusunun büyük bir bölümü ABD'de yaşayan Giresunlu gurbetçiler, oy kullanmak için memleketlerine gelerek sandık başına gitti. New York, Washington ve Houston gibi eyaletlerde yaşayan Türk vatandaşları, genel seçimler için km'lerce yol kat ederek Türkiye'ye geldi.



BİZİM DE BAŞIMIZA GELEBİLİRDİ


Mardin'de yaşayan Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz de oy kullananlar arasındaydı. Akyüz oyunu kullandıktan sonra "Türkiye'de demokrasi olmamış olsaydı Ortadoğu'da yaşananlar bizim başımıza da gelebilirdi" dedi.



ÖNCE SANDIK SONRA DÜĞÜN




Düğün tarihleri seçim gününe denk gelen vatandaşlar da salondan önce oy kullanmaya gitti. Erzurum'da Figen ve Numan Şenol çifti, Düzce'de Emine ve Kadir Özoğlu çifti, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde Esma ve Egemen Görgün çifti ve Aydın'da Yazgülü ve Bilgehan Işıklı çifti düğünlerinden önce sandık başına giden çiftlerden oldu. Çiftler gelin arabasıyla gidip, oylarını kullandı.



Sedyeyle gitti




Isparta Devlet Hastanesinde Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tedavisi gören 67 yaşındaki Ali Aktaş oy kullanacağı okula sedyeyle geldi. Vatandaşların yardımıyla okulun ikinci katına taşınan Aktaş, sedyeyle girebildiği kabinin içinde oyunu kullandı. Aktaş zarfın, görevlilerce sandığa atılmasını istemeyerek kendisi attı.



Eşekle ulaştılar




Aydın'da milletvekili seçimi için vatandaşlar sandık başına gitti. Oyunu kullanmak için engel tanımayan seçmenler eşekle, tekerlekli sandalye ile, yürüyemeyen bazı vatandaşlar ise araçlarla getirilip sandalyeyle sandık başına taşınarak oy kullanması sağlandı.



Çay hasadına seçim molası




Rizeli vatandaşlar, sabah 8'de başlayan oy verme işlemini erken saatlerde hallettikten sonra bahçelerinde yaş çay hasadı yapmaya başladı. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, seçim nedeniyle bugün 46 fabrikasında üretimi durdururken, müstahsilden bugünkü yaş çay kontenjanını da dün satın aldı.



Yabancı heyecan




Seçim heyecanını Türkiye'de yaşayan yabancı kökenli vatandaşlar da yaşadı. Afganistan'daki iç savaş nedeniyle 32 yıl önce Hatay'a yerleşen Özbek kökenli vatandaşlar da, sandık başına gitti. Yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı ve 3 bine yakın seçmenin bulunduğu Ovakent mahallesinde yaşayan Özbekler, yöresel kıyafetleriyle gittikleri sandıklarda oy kullandı.



En küçük seçmen




“Dünyanın en kısa kadını” olarak 2010 yılında Guinness rekorlar kitabına giren Elif Kocaman (26), oy kullanmaya annesi Hatun ve ağabeyi Fatih Kocaman ile birlikte gitti. Vatandaşların sevgi gösterilerinde bulunduğu Elif Kocaman, boyunun kısa olması nedeniyle seçim görevlilerince sandalyeden indirilen sandığa oy zarfını attı.



Düzce'nin Cumayeri ilçesinde iki sporcu, Melen Çayı'nda katılacakları rafting turu öncesi bota binecekleri özel giysilerle sandık başına gitti. Sandık başındaki vatandaşları rafting yapmaya davet eden sporcular, daha sonra il dışından gelen ekiplerle tura katılarak zorlu parkurda heyecan yaşadı.



Engelleri engel olmadı




Aksaray'da görme engelli Badegül Ünsal, yürüme engelli eşi Şenol Ünsal'ın kullandığı akülü araca tutunarak geldiği okulda oyunu kullandı. Oylarını verdikten sonra açıklama yapan Şenol Ünsal, oy kullanmanın vatandaşlık borcu olduğunu söyledi. Badegül Ünsal ise seçimin Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.



Asırlık çınarlar oy verdi





Manisa'nın Turgutlu ilçesinde 17 gün sonra 112 yaşına basacak Ayşe Karabüber, oğu ve torunu tarafından tekerlekli sandalye ile sandık başına giderek oyunu kullandı.



YAPABİLECEK MİYİM?


Çanakkale'de yaşayan, 97 yaşındaki Hatice Kabakoğlu da, torununun yardımıyla geldiği okulda oyunu kullandı. Kimliğini verdiği sandık görevlilerince nasıl oy kullanılacağı yönünde bilgilendirilen Kabakoğlu, “Yapabilecek miyim?” diye sordu. Görevlinin “Yaparsın” yanıtını verdiği Kabakoğlu, oyunu kullandıktan sonra pusulanın bulunduğu zarfı sandığa attı. Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı Süleymaniye Mahallesi'nde yaşayan 102 yaşındaki Adile Şahin de sandık başına gitti. Oy verme işleminin ardından seçmen listesine parmak basan Şahin, seçimlerin hayırlı olmasını diledi.





#Yeni Meclis
#seçim sonuçları
#oy lkullanma
9 yıl önce