|

2023 bedelli askerlik ne kadar, kaç TL? 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak bedelli askerlik ücreti belli oldu

Son dakika haberi: Bedelli askerlik ücretinin yeni yılda ne kadar olacağı belli oldu. 2023 asgari ücret rakamının belli olması ile birçok kalemde değişiklik yaşandı. Zamlanan maaşlar olduğu gibi ödemelerde de zam gerçekleşiyor. Bu anlamda 2023 yılında ödenecek bedelli askerlik ücretlerinde de değişiklik oldu. Peki, 2023 bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? 2023'te bedelli askerlik ücreti ne kadar, kaç lira? İşte konuya ilişkin detaylar...

14:08 - 5/01/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Bedelli askerlik ücreti 2023
Bedelli askerlik ücreti 2023

Bedelli askerlik 2023 ücreti belli oldu. 2023 yılı bedelli askerlik ücreti için gözler Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak açıklamadaydı. Bedelli askerlikte askerlik hizmeti 1 ay sürmektedir. 2022 yılı için bedelli askerlik ücreti 80.064,72 TL olarak belirlenmişti. Bu ücret 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli olacaktı. Peki, 1 Ocak'tan itibaren bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak?

BEDELLİ ASKERLİK 2023 ZAMMI BELLİ OLDU MU?


Hazine ve Maliye Bakanlığı zamlar ve Ocak-Temmuz 2023 döneminde kullanılacak katsayıları da genelge ile açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeye göre bedelli askerlik ücretini belirleyen formülde yer alan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 154'üncü maddesi uyarınca aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge ve kıdem aylığı gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı 0,388581 olarak belirlendi.

2023 BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLDU?


Bedelli askerlik ücreti 2022 yılında 80,064,72 TL'ydi. Bedelli Askerlik ücreti Ocak-Temmuz 2023 dönemi için 93.258,44 lira olarak belirlendi.

2023 BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ HESAPLAMA

240000 x 0,388581= 93.259,44

2022 BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADARDI?

2022 yılında bedelli askerlik ücreti 80.064,72 TL olarak belirlenmişti.

BEDELLİ ASKERLİKTEN KİMLER YARARLANABİLİR?

1. Bedelli askerlik müracaat şartları şunlardır;

a. Askerlik çağına girmiş yükümlülerden herhangi bir yaş sınırlandırması olmaksızın fiilî askerlik hizmetine başlamamış olmak.

b. Yoklaması olmayan yükümlüler için, yoklamaya esas sağlık muayenelerini tamamlayarak “Askerliğe Elverişlidir” kararı verilmiş olmak.

c. Kura veya sınıflandırma işlemini müteakip bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de bu haktan vazgeçmemiş olmak.

ç. Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için bedelli askerliğe müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemesini yapmak ve kura veya sınıflandırma öncesi bedelli askerlikten vazgeçmemiş olmaktır.

2. Bedelli askerlik yararlanma şartları şunlardır:

a. Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalmamış olanlar için ödeme yaptığı tarihte geçerli olan Kanun’un 9’uncu maddesinin birinci fıkrasında belirlenen bedel tutarını, müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde peşin ödemek.

b. Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için ödeme yaptığı tarihte geçerli olan Kanun’un 9’uncu maddesinin birinci fıkrasında belirlenen bedel tutarı ile Kanun’un 9’uncu maddesinin yedinci fıkrasına göre belirlenen ek bedel tutarını, müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde peşin ödemek.

c. Kura veya sınıflandırma işlemi sonucunda bedelli askerliğe seçilmek.

ç. Bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaktır.

3. Bedelli askerliğe başvurmak isteyen yükümlüler;

a. Müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olmayanlardan istekli olanlar e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden,

b. Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olanlardan, bu tarih dâhil, istekli olanlar askerlik şubelerinden kendisi, eşi, birinci veya ikinci derece kanuni yakınları, vekilleri ya da vasileri aracılığıyla yılın son mesai günü, mesai bitimine kadar müracaat edebilir.

4. Yükümlüler bedelli askerlik kapsamında temel askerlik eğitimine alınacağı yılın celp ve sevk dönemleri için tercihte bulunabilir ve müracaat yılının son mesai günü, mesai bitimine kadar celp dönemi tercihini e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden, müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olanlar sadece askerlik şubesinden güncelleyebilir.

5. Kura sonucunda bedelli askerliğe seçilmeyenler ile 2’nci maddenin (a) fıkrası kapsamındakilerden iki aylık süre içinde ödeme yapmayanlar birinci maddedeki müracaat şartlarını sağlamaları halinde bedelli askerliğe yeniden müracaat edebilir. Her başvuruda Kanuna göre hesaplanan bedel miktarı peşin olarak ödenir, ödenecek bedel tutarı önceki ödemelerinden mahsup edilmez. Kura sonucu bedelli askerliğe seçilmeyenlerin ödedikleri bedel tutarı, askerlik şubelerine başvurularını müteakip kendilerine iade edilir.

6. Müracaat edilen yılın son mesai günü, mesai bitimine kadar ödemelerini yapanlar müteakip yıl silahaltına alınmak üzere kura veya sınıflandırma işlemine tabi tutulur.

7. Ödemelerini müracaat edilen yılı takip eden yıl içinde yapanlar, ödemenin yapıldığı yılı takip eden yıl silahaltına alınmak üzere seçim işlemine tabi tutulur. Bunlar celp tercihlerini askerlik şubelerinden güncelleyebilir.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?

2023 Yılına yönelik bedelli askerlik başvuru tarihleri henüz açıklanmadı. 2022 Yılında yapılan bedelli askerlik başvuru sonuçlarının açıklanması bekleniyor. Konuya ilişkin son dakika duyuru geldiğinde haberimize ekleyeceğiz.

#bedelli askerlik ücreti
#2023 bedelli askerlik
#2023 bedelli askerlik ücreti
#yeni bedelli askerlik
#2023 bedelli askerlik kaç lira
1 yıl önce