
27 Ağustos ehliyet sınav sonuçları açıklandı. Sonuçları bekleyen adaylar meb.gov.tr üzerinden resmi sonuçları öğrenebilecekler. İşte son dakika haberleri ve ehliyet sonuçları…
27 Ağustos ehliyet sınav sonuçları açıklandı. Sonuçları bekleyen adaylar meb.gov.tr üzerinden resmi sonuçları öğrenebilecekler. İşte son dakika haberleri ve ehliyet sonuçları…
SÜRÜCÜ BELGESİ SINIFLARI
-“A1" Sınıfı Sürücü Belgesi ( Motorlu bisiklet kullanacaklar için),
-“A2" Sınıfı Sürücü Belgesi ( Motosiklet kullanacaklar için),
-“B" Sınıfı Sürücü Belgesi (Otomobil, minibüs veya kamyonet kullanacaklar için),
-“C" Sınıfı Sürücü Belgesi (Kamyon kullanacaklar için),
-“D"Sınıfı Sürücü Belgesi (Çekici kullanacaklar için),
-“E" Sınıfı Sürücü Belgesi (Otobüs kullanacaklar için),
-“F" Sınıfı Sürücü Belgesi (Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar için),
-“G" Sınıfı Sürücü Belgesi (İş makinesi türünden motorlu araçları kullanacaklar için),
-“H" Sınıfı Sürücü Belgesi (Hasta ve sakatların kullanabileceği şekilde özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacaklar için),
-“K" Sınıfı Sürücü Belgesi (Sürücü adaylarının alacağı sürücü belgesi sınıfına uyan araçları sürmeyi öğrenmeleri için)
A ehliyeti almak için 21 yaşını doldurmak gerekir,
A1 ehliyeti almak için 16 yaşını doldurmak gerekir,
A2 ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmak gerekir,
B1 ehliyeti almak için 16 yaşını doldurmak gerekir,
B ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmak gerekir,
BE ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmak gerekir,
C1 ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmak gerekir,
C1E ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmak gerekir,
C ehliyeti almak için 21 yaşını doldurmak gerekir,
CE ehliyeti almak için 21 yaşını doldurmak gerekir,
D1 ehliyeti almak için 21 yaşını doldurmak gerekir,
D1E ehliyeti almak için 21 yaşını doldurmak gerekir,
D ehliyeti almak için 24 yaşını doldurmak gerekir,
DE ehliyeti almak için 24 yaşını doldurmak gerekir,
M ehliyeti almak için 16 yaşını doldurmak gerekir,
F ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmak gerekir,
G ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmak gerekir,
SIK SORULAN SORULAR
Haberimizden merak ettiğiniz tüm Ehliyet işlemlerini takip edebilir merak ettiğiniz ayrıntıları yazımızın yorum kısmında belirterek yanıtlayabiliriz...
Ehliyet sınavından alınabilecek en yüksek puan 100'dür. Bir sürücü adayının en az 70 puan alması gerekiyor. Bunun içinde ehliyet sınavında sorulan toplam 50 sorudan 35 tanesini doğru yapması gerekiyor. Ehliyet sınavıyla ilgili önemli bir ayrıntıyı da paylaşmak istiyoruz. Diğer sınavlar gibi yanlış cevaplanan sorular, doğru yanıtları götürmüyor. Bu nedenle soruları boş bırakmanız size fayda sağlamayacaktır. Emin olmadığınız sorularaı mantığınıza uygun olacak şekilde cevap verebilirsiniz.
Direksiyon sınavı giriş 70 TL ve teorik sınavına ilk giriş ücreti 60 TL'dir.
MEB tarafından sene başında teorik sınavlar ve direksiyon sınavları için belirlenen taslak tarihler var. Direksiyon sınav tarihlerinde değişiklikler olabilir. Direksiyon sınavları teorik sınavdan 2 veya 3 hafta sonra gerçekleşiyor. Yoğunluğa göre 1 ay veya daha geç bir tarihte de direksiyon sınavına girmeniz gerekebilir. Özellikle 16 Temmuz 2016 ve 27 Ağustos 2016 Ehliyet sınavı birleştirildiği için sınavları çok beklemeniz gerekebilir. Direksiyon sınav tarihleri için kursunuzla irtibat halinde olunuz. Kesin bir tarih vermek yanlış olur. Bunun yanında direksiyon sınavı için alttaki makaleyi okumanızı tavsiye ediyoruz
Direksiyon sınavında başarılı olan adaylar sürücü olur raporu, biyometrik fotoğraf, sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payını ödemeleri gerekmektedir.16 Temmuz 2016 ehliyet sınavından ve sonrasında yapılan direksiyon sınavından başarılı olursanız 1 hafta içinde sertifikanızı alabilirsiniz.
Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından kursiyerlerin cevap kâğıdı iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur.
Kursiyerlerin sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden 100 puandan hesaplama yapılır. 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılır.
Merkezî sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir.
Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.
Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda soru/sorular iptal edilmez, doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir.
Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, hatalı bulunan soru/sorular doğru kabul edilerek 100 puan üzerinden hesaplanır.
Sınava giren kursiyerlerin verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir.
Kursiyerlerin kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir. Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak kursiyere işlem yapılmışsa, salon görevlilerinin tuttuğu tutanak değerlendirmeyi etkiler.
Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır.
Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecektir.
Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğ edecektir.
a. Sınav sorularına, cevap anahtarına ve sonuçlara yapılacak olan itirazlar, soru ve cevap anahtarının ve sınav sonuçlarının http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanmasından itibaren en geç 10 (on) gün içinde dilekçeyle ÖDSGM'ye yapılacaktır.
b. Kursiyerler, sınav sorularına, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı" aracılığı ile 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) itiraz ücreti yatırarak, alınan banka dekont/ATM işlem fişi ve sınav adının yazılı olduğu dilekçe ile birlikte yapacaklardır.
c. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, kursiyerlerin bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmaz.
ç. Sınavlarda yanlış yatırılan ücretlerin iadeleri sınavın tamamlanmasından yaklaşık 4 hafta sonra tek yanlı olarak döner sermaye işletmesi tarafından herhangi bir başvuru talep etmeksizin yapılmaktadır.
Ücretlerin hangi bankaya yatırıldığına bakılmaksızın yalnızca Ziraat Bankası sistemleri aracılığı ile iade edilmektedir.
d. Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
e. İtirazların cevaplanmasında ÖDSGM genel evrak kayıt tarihi dikkate alınacaktır.
f. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile kursiyerin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekont/ATM işlem fişi eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.
a. Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde kursiyerin sınava girmesi,
b. Fotoğraflı cevap kâğıdı ve soru kitapçığının dönüş sınav güvenlik torbasından çıkmaması, zarar görmüş ya da eksik çıkması,
c. Cevap kâğıdı ve sınav giriş belgesindeki fotoğrafların uyuşmaması,
ç. Herhangi bir kursiyerden ya da dokümandan kursiyerin kopya çektiği salon görevlilerince tespit edilmesi,
d. Geçerli kimlik belgesinin ve sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi,
e. Başka kursiyerin sınav evrakının kullanılması,
f. Kursiyerin yerine başkasının sınava girmesi (emniyet görevlilerine haber verilecek),
g. Her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile cep telefonu, telsiz ve benzeri iletişim araçları ve defter, kitap, sözlük, hesap cetveli gibi araçları sınav anında kursiyerin yanında bulundurması,
ğ. Sınav güvenlik kutuları dışında posta ya da farklı bir yolla sınav evrakı gönderilmesi,
h. Sınavlar esnasında kopya çekildiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi hâlinde kopya çeken kursiyerlerin sınavları iptal edilecektir. Salon görevlileri kopya çektiğini tespit ettiği kursiyerlerle ilgili durumu açıklayıcı tutanak hazırlayarak sınav evrakı ile birlikte ÖDSGM'ye göndereceklerdir.
ı. Sınav dokümanına zarar verilmesi (soru kitapçığını, cevap kâğıdını yırtmak, teslim etmemek, cevap kağıdının okunmasına engel olacak işaret ve karalama yapmak),
i. Sistemden hatalı fotoğraf yüklenmesi (sistem / nüfus cüzdanına uygun olmayan),
j. Fotoğraflı sınav giriş belgesinin salon görevlilerine teslim edilmemesi,
durumlarında Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesinde belirtilen sınav kuralları yukarıda sayılan nedenlerden dolayı ihlal edildiği için kursiyerin sınavı geçersiz sayılacaktır.








