|

1 yıl men

UEFA'nın Finansal Fair Play kriterlerine yakalanan G.Saray'a beklenildiği gibi men cezası çıktı. 23 Şubat'ta yönetimin verdiği sözlü savunma, sadece +1 yıllık cezayı kaldırdı. Ancak bu da şarta bağlandı. Galatasaray, Avrupa kupalarına katılma hakkı kazanırsa cezayı 2016-2017 sezonunda çekecek. Sarı-kırmızılılar, bu yıl ve gelecek yıl vize alamazsa ceza otomatikmen düşecek. Mayıs'a kadar zarar 10 milyon Euro'yu aşarsa +1 yılın uygulanması söz konusu

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 04:05 - 3/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak

UEFA, Galatasaray'a beklenen cezayı kesti. Daha önce Finansal Fair Play kurallarını yerine getirmekte başarısız olduğu açıklanan Galatasaray Kulübü'ne 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verildi.



Sarı-kırmızılı takıma 1+1 yılllık Avrupa kupalarından men cezasını öngören UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu, 23 Şubat'ta yapılan sözlü savunmanın etkisiyle +1 yıllık cezayı kaldırdı. Galatasaray, Avrupa kupalarına katılma hakkı kazanırsa cezayı 2016-2017 sezonunda çekecek. Sarı-kırmızılı takım, bu yıl ve gelecek yıl Avrupa kupalarına katılamaması durumunda ise ceza otomatikman düşecek.



23 Şubat'ta Başkan Dursun Özbek'in önderliğindeki heyetin UEFA Finansal Fair Play Komitesi'ne verdiği sözlü savunma, sadece +1 yıllık ceza ihtimalini ortadan kaldırsa da; bu durum bazı şartlara bağlı. Eğer G.Saray, Mayıs 2016'da UEFA'nın sınır olarak belirlediği 10 milyon Euro zarar rakamını aşarsa artı 1 yıl maddesi devreye girecek ve ceza 2 yıla çıkacak.



İNCELEME İKİ YIL SÜRECEK


1 yıl Avrupa kupalarından men cezası veren UEFA'nın Galatasaray Kulübü'nden bazı talepleri de bulunuyor. G.Saray'ın geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi transferde astronomik rakamlar ödememesi, kulübün bilançolarının hiçbir şekilde geçmiş yıllara benzememesi isteniyor. UEFA Etik ve Finansal Kontrol Komitesi, sarı-kırmızılı kulübü bu sezon sonu ve gelecek sezon sonuna kadar inceleyecek.



CAS KARARI BELİRSİZ


UEFA'nın cezası, dün kulübe ulaşırken G.Saray yönetimi, cezayı CAS'a taşıyıp taşımama konusunda kararsız. Başkan Dursun Özbek, kulübün CAS yolunun açık olduğunu belirtse de beklentilerinin altında bir ceza çıktığı için bu hamlenin yapılmaması da söz konusu. G.Saray'ın 10 gün içinde CAS'a gitme hakkı bulunuyor. UEFA'nın ceza raporu detaylı incelendikten sonra CAS kararı verilecek.



21 sayfalık rapor gönderildi


UEFA, cezayla ilgili raporunu Galatasaray Kulübü'ne iletti. UEFA'nın 1 yıl men kararıylailgili raporu tam 21 sayfadan oluşuyor. Raporda cezanın gerekçesinin yanı sıra gelecek dönem için sarı-kırmızılı kulüpten beklentiler sıralanıyor.



Kulüpten ilk açıklama: Ceza kötü değil


G.Saray Kulübü Hukuktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Eşref Alaçayır, cezayla ilgili iyimser konuştu: "1 yıl men dışında bundan sonraki iki dönemde özellikle transferlerde dikkatli olmamız, eskisi kadar para harcamamamız gibi bir şart var. Bence kötü bir sonuç


değil. Hedefimiz UEFA'ya gitmeyi garantileyip gelecek sezon cezamızı çekmek. Bir sonraki sezon da şampiyonluğa oynayarak


UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılabilmek."



Kötümser olmaya gerek yok


UEFA ile yapılan toplantılarakatılan genel sekreter Fatih İşbecer, +1 yıllık cezanın kalkmasının sevindirici olduğunu söyledi. Cezayı iyi değerlendirmeleri gerektiğini, Avrupa'ya katılma hakkı elde edip cezalarını çekmeleri gerektiğini kaydeden G.Saray yöneticisi, "Devamında tasarruf ve akılcı politikalarla takımı revize etmeliyiz. Çok kötümser olmaya gerek yok" dedi.



Hisseler yüzde 5 arttı


Borsa İstanbul'da işlem gören G.Saray Sportif AŞ hisselerinin fiyatı 1 yıl men cezasının ardından yükselişe geçerek yüzde 5 prim yaptı; 18.15 TL'ye kadar çıktı.



G.Saray nefes nefese yarı finalde


Gelecek sezon Avrupa vizesi alıp cezasını çekmek için Türkiye Kupası'nı kestirme gören sarı-kırmızılılar, ilk maçın avantajıyla adını yarı finale yazdırdı. İlk maçta da olduğu gibi Douglao yine adresi şaşırdı; G.Saray öne geçti. 47'de Rodallega ile beraberliği bulan Akhisar, net fırsatlar harcadı. Cimbom, yarı finalde Ç.Rize ile eşleşti.



Ziraat Türkiye Kupası Çeyrek Final ikinci ayağında evinde Akhisar Belediyespor'u konuk eden Galatasaray, 2-1'lik galibiyetin rövaşında 1-1'lik sonuçla adını yarı finale yazdırdı. Avrupa vizesi açısından Türkiye Kupası'nı önemseyen G.Saray, 10. dakikada Denayer'in ortasını kendi kalesine gönderen Douglao'nun ters kafa vuruşuyla 1-0 öne geçti. 34'te Umut ile ver-kaç yaparak ceza sahası içerisine giren Sneijder'in şutunu kaleci Fatih son anda kornere çeldi. 47. dakikada Soner'in sağ kanattan kullandığı duran topa iyi yükselen Rodallega eşitliği sağladı: 1-1. 50'de Umut'un sağdan ortasında arka direkteki Sneijder topu auta attı. 66'da Tolga'nın ortasında Rodallega'nın kafa vuruşu direğin yanından auta çıktı. 69'da tek başına ceza sahasına giren Muğdat'ın ayağındaki topu Sabri sakatlanma pahasına çıkardı. 80'de Grbic'in ortasında Soner'in boş kaleye gerçekleştirdiği vuruşu Denayer çizgi üzerinde çıkardı.



KULÜBÜN
İMAJINI DÜZELTMELİYİZ


G.Saray'ın Hollandalı yıldızı Sneijder, Akhisar maçının sonunda takımda kalacağını açıkladı. Deneyimli futbolcu, "UEFA'dan gelen ceza sürpriz değil. Ancak çok üzücü. Çünkü G.Saray her sezon Avrupa'da yer alması gereken bir kulüp. Ben burada mutluyum ve gelecek sezon da burada olacağım. Kötü bir sezon geçiriyoruz. Ancak kalan 3 ayda kulübün imajını düzeltmemiz gerekiyor" diye konuştu.





#Galatasaray
#Avrupa kupaları
#Finansal Fair Play
#Dursun Özbek
#Ziraat Türkiye Kupası
8 yıl önce