Türkiye'de 2. Lig ve 3. Lig'de yabancı oyuncu yasak ancak amatör liglerde iki yabancıya izin veriyor... Bu haktan yararlanmak isteyen kulüpler de transfer döneminde gerek yerel gerek ulusal basının gündeminde kendisine yer buluyor.
Bir dönem Süper Lig'de Antalyaspor forması giyen Sergey Djiehoua da iki sezondur Bölgesel Amatör Lig'de oynamakta, son olarak Bölgesel Amatör Lig (BAL) ekiplerinden Ödemişspor'la anlaştı. Fenerbahçe'de oynayan Moussa Sow'un kardeşi Amadou Sow BAL ekiplerinden Çengelköyspor'a imza atarken yine Sarı-Lacivertliler'in eski futbolcusu Uche Okechukwu'nun kuzeni Justin Orji, Balıkesir 1. Amatör Lig takımlarından Küçükşapçıspor'a transfer oldu. Yine tanıdık kontenjanından, Samuel Eto'o'nun kuzeni Etame Mbilla ise profesyonel lige, Antalyaspor'la el sıkıştı. Ayrıca Stephen Appiah'ın teyzesinin oğlu Julius Kugor da bir dönem Balıkesir'de Erdek Belediyespor ve İstanbul'da Topkapıspor'da oynadı.
Peki kulüpler niye Afrikalı oyunculara rağbet gösteriyor? Türkiye'de amatör liglerde menajerlik yapan ve portföyünde birçok yabancı oyuncu da bulunan Erol Özbek'e göre bunun iki nedeni var: “Özellikle doğu illerimizde 'Afrikalı olsun da çamurdan olsun' fikri hakim. Renk olsun diye Afrikalı oyuncu alıyorlar, nitekim halkın da ilgisi artıyor. Batı'daki Bölgesel Amatör Lig takımları biraz daha seçici, kariyeri olan kendisini ispatlamış oyuncuları tercih ediyorlar."
Afrikalı oyuncuların maliyetleriyse değişken. Türkiye'ye ilk kez gelen ve oturma izni alan bir oyuncu için kulübün Türkiye Futbol Federasyonu'na 5 bin TL yatırması gerekiyor. Bu rakam futbolcunun sonraki sezonları için istenmiyor. Anlaşılan rakamların yarısı hemen, yarısı taksitler halinde veriliyor. Süper Lig tecrübesi olan Sergey Djiehoua, İzmir ekibi Ödemişspor'dan yarısı peşin kalanı üç çek şeklinde 250 bin TL alırken, Malili Musa Traore Edirnespor'la 150 bin TL alacak.
Elbette bunlar özel örnekler. Bölgesel Amatör Lig'de ortalama bir Afrikalı 35-40 bin TL alırken, Süper Amatör Lig ve 1. Amatör Lig'de bu rakam yıllık 20 bin TL'ye düşüyor. Afrikalı oyuncular için yıllık 20 bin TL'nin bile iyi bir rakam olabileceğini dile getiren Özbek, “Türkiye'de aynı seviyede bir oyuncunun beğenmediği bu rakamla bir Afrika ülkesinde 7-8 aile geçinebiliyor. Bu nedenle Afrikalı oyuncular bizim futbolcumuzun burun kıvırdığı rakamları kabul ediyorlar" ifadelerini kullanıyor.
Kulüpler Afrikalılardan memnun olsa da Özbek bir noktaya dikkat çekiyor: “Eğer gerçekten futbolcu olmak istiyorsa, Afrikalılar düşük ücretlere gayet profesyonelce, son derece sadık, canla-başla oynuyor ve kulüpler bu durumdan çok memnun oluyor. Lakin bu durum genelde sadece 1 sezon sürüyor. Körle yatan şaşı kalkar misali, Türk takımında Türk futbolcularla 1 sezon geçiren Afrikalının artık gözü mü açılıyor dersiniz, bozuluyor mu dersiniz, aynı performansı alamıyorsunuz. Rakamlarını da artırıyorlar elbette."
Türkiye'ye iki yoldan Afrikalı oyuncu geliyor. En yaygın şekli, yurt dışındaki meslektaşlarıyla ortak çalışan Türk menajerler vasıtası. Bununla beraber Afrika göçmenleri artık dernekleşmiş durumda. Hatta İstanbul Fatih'te belediyenin de katkılarıyla geleneksel olarak futbol turnuvası da düzenlemekteler. Menajer Erol Özbek, “Oyuncular dernek halinde. Birbirlerini tanıyorlar. Afrika Şampiyonası da yapılıyor. Herhangi bir Afrikalı futbolcuya 'Bana futbolcu bul' dediğinde seni yönlendiriyor. Her şey zincirleme geliyor" diye konuşuyor.
Senegal, Mali, Gine, Fildişi Sahili, Kamerun başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinden gelen futbolculardan kendilerine kulüp bulabilenler kendisini kurtarıyor. Lakin büyük umutlarla gelmesine rağmen kulüp bulamayanlar, İstanbul'da Kurtuluş veya Kumkapı gibi semtlerde güç koşullarda yaşamlarını sürdürüyor. Kimi ailesinden gelen yardımla geçiniyor kimi değişik işlerde çalışıyor. Aralarında cast ajanslarına yazılıp filmlerde veya reklamlarda Afrikalı gerektiğinde rol alanlar bile var.
Amatöre gelen Afrikalılardan çok azı Djiheoua gibi kariyerli yahut Musa Traore gibi Türkiye'de belli bir isim yapmış bir isim. Gelen isimlerin ülkelerinin ümit veya genç takımlarında oynadığı belirtilse de yahut bazı kulüp isimleri verilse bunlar her zaman doğru olmayabiliyor. Bu nedenle genelde taraftarlar yöneticilerinin, yöneticiler de futbolcunun ve menajerinin sözüne güvenmek durumunda.
Türkiye'de amatör liglerde Afrikalı piyasası arttıkça birçok nam yapmış ismin de amatör ekiplerle ismi geçiyor. Bu yaz, eski Antalyasporlu Ali Zitouni ve Trabzonspor'un eski yıldızı İbrahima Yattara'nın da isimleri bazı Bölgesel Amatör Lig ekipleriyle anılsa da henüz net bir gelişme yok.
Sergey Pacome Djiehoua – Fildişi Sahili (Ödemişspor)
Onyedika Samuel Uche – Nijerya (Ödemişspor)
Amadou Sow - Senegal (Çengelköyspor)
Ismail Kone – Mali (Sultangazispor)
Porgo Mohamad – Burkina Faso (Sultangazispor)
Aly Berete – Gabon (68 Yeni Aksarayspor)
Koffi Kouame Eugene - Fildişi Sahili (Eğirdirspor)
Aymar Kevin Yatroh - Fildişi Sahili (Serhat Ardahanspor)
Badra Aliou Doumbia – Fildişi Sahili (Şehitkamil Belediyespor)